Рамска тврђава


Легенда каже да је Ромулов млађи брат, Рем, после једне свађе са братом, кренуо са својом женом Летицијом поред Дунава да себи тражи нови дом. Тако се зауставио на прелепом брежуљку и засењен његовом лепотом решио је да ту себи сагради дом.

Тврђава Рам налази се на десној обали Дунава у истоименом селу. У изворима се први пут спомиње 1128. године, када су у његовој близини Византијци победили Мађаре. Неколико километара узводно од античког византијског утврђења 1483. године подигнута је нова тврђава по налогу Бајазита ИИ. Била је важно упориште турске одбрамбене линије према Угарској. Тврђава Рам имала је стратешки значај до 1521. године када се граница турске империје померила ка северу. У периоду од 1718. до 1739. године привремено је била у поседу Аустрије.

Основа утвђења је правоугаона, са пет кула. Куле су распоређене у угловима, три на источном и две на западном бедему. Главна кула смештена је у југозападном углу и кроз њу се улазило у тврђаву – Донжон кула. Око тврђаве налазио се низак бедем и широки суви ров. Поред куле, у југоисточном углу бедема налазио се мост помоћу кога се прелазио ров и улазило у простор скривеног пута између главног и спољашњег ниског бедема. Испод тврђаве, у стени, налази се уклесана римска табла. Рам је био опремљен за дејства одбрамбеном артиљеријом, о чему сведоче посебно грађени топовски отвори. У непосредној близини је и један од очуваних каравансараја, а нешто ниже назиру се и темељи турског амама.

image_pdfimage_print