Након 32 године ишчекивања Велико Градиште је добило Народни музеј. Уз бројне званице из политичког и јавног живота, представнике цркве и грађана, присутних у броју који се не памти на отварању неке установеотварању музеја присуствовали су државни секретар Министарства финансија и привреде, др Горан Петковић и председник општине Драган Милић.

Обраћајући се присутнима, директор Народног музеја, мр Драган Богичић, у највећој мери заслужан за реализацију ове давно зачете идеје, напоменуо је да је у Великом Градишту, још пре 130 година, основана Полугимназијска збирка старина са 200 експоната, те да је институција музеја неуништива и потребна сваком друштву.

Подсећајући на знамените Градиштанце, Милоја Васића, Жанку Стокић, Павла Бељанског, Властимира Павловића Царевца, све до браће Ђорђевић, завештаоца легата који је камен темељац ове богате збирке и идеје о оснивању музејске институције, господин Богичић је указао на њихово визионарство и богатство духа. Браћа су општини тестаментом оставили сву покретну и непокретну имовину, са заоставштином од око 1500 музејских експоната, под условом да се оснује музеј. Заоставштину свог богатог стваралаштва општини је оставио и вајар Милан Бесарабић чији ће експонати такође бити изложени у Музеју. Овај ће простор отворити врата и за многе значајне изложбе, обједињујући прошлост и садашњост кроз уметност.

Речи директора потврдио је и председник општине, Драган Милић, изражавајући задовољство великим интересовањем и посетом грађана и остварењу важног задатка који су општини оставили Павле и Ђорђе Ђорђевић- оснивање музеја те захваливши свима који су у томе помогли.Општина с туристичким амбицијама, каква је Велико Градиште, додао је, сада ће поред богатог културног лета, имати и посебан културни кутак, који ће посетиоцима Великог Градишта подарити обиље утисака и успомена.

Велико задовољство што присуствује оваквом значајном културном догађају, уз обећање да ће Велико Градиште и Сребрно језеро постати још познатији и богатији туристички центар, изразио је др Горан Петковић, честитавши директору Народног музеја на изузетној поставци и ентузијазму.

Посебну чар овом догађају дало је извођење химне и пригодног музичког програма ученика Одељења Музичке школе ,,Стеван Мокрањац“ у Великом Градишту.

С.М.

 

image_pdfimage_print