Портал предузетништва: Нова правила за возаче електричних тротинета

Од 15. јуна возачи електричних тротинета могу учествовати у саобраћају само под условом да имају одговарајућу налепницу коју издаје Агенција за безбедност саобраћаја, саопштио је МУП на свом инстаграм налогу.
Такође, наводи се и да се електрични тротинет вози бициклистичком стазом, пешачко-бициклистичком стазом или бициклистичком траком.
– Уколико не постоји предвиђена стаза, возач електричног тротинета може се кретати коловозом на путу на коме је ограничена брзина кретања 30 km/h односно 50 km/h ако има више од 18 година. Приликом преласка улице, возач електричног тротинета не сме да га вози, односно мора да сиђе са електричног тротинета и пређе улицу, осим на прелазу бициклистичке стазе – истиче се у саопштењу.
Возач електричног тротинета, подсећа МУП, мора да носи светлоодбојни прслук када се креће коловозом, а у условима смањене видљивости и ноћу, возач је у обавези да носи светлоодбојни прслук и када се креће бициклистичком стазом. Возач електричног тротинета је у обавези да носи заштитну бициклистичну кацигу, а током вожње забрањено је коришћење слушалица у оба ува. Наглашено је и да се електричним тротинетом не може превозити више особа.
image_pdfimage_print