Председник Милић и министар Милићевић потписали три уговора за кампове за младе из дијаспоре, региона и матице

Председник општине Велико Градиште Драган Милић потписао је данас у Београду са министром без портфеља задуженим за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђем Милићевићем три уговора за организацију кампова за младе из дијаспоре, региона и матице.

Овом приликом, председник је захвалио Кабинету министра на указаном поверењу да се ови кампови организују у Великом Градишту.

Спортско-образовни, културно-образовни и еколошки камп у Великом Градишту биће организовани са више од 150 учесника по кампу, у оквиру којих ће учествовати млади Срби из дијаспоре, региона и матице. Очекују се учесници из Норвешке, Аустрије, Италије, Румуније, Македоније, Републике Српске, Црне Горе и из матице, где ће поред учесника из Великог Градишта боравити и млади из Грачанице.

Кампови ће бити организовани у другој пловини јуна, након завршетка школских активности. Током сваког кампа у трајању од по четири дана млади ће ове године имати прилику не само да се упознају са тематиком на коју се камп односи већ и са српским језиком и културом, али и историјом српског народа.

Сарадња Владе Републике Србије и  општине Велико Градиште је уочљива и резултати су видљиви како кроз инфраструктурне пројекте тако и кроз мере и активности којима се унапређује друштвено-социјални статус и  приоритетни правци развоја.

Ове године очекује се и успостављање међуопштинске сарадње са локалним самоуправама из региона у циљу заједничког унапређења мера и активности на бољој сарадњи са дијаспором, уз очекивање да ће Кабинет ове мере посебно подржaти.

Општина Велико Градиште је општина са више од 32 одсто становника у дијаспори који се радо враћају и улажу у матицу. Ова локална самоуправа има много тога и да научии и да пренесе на месту где Дунав представља границу Србије са Европском унијом.

image_pdfimage_print