У Великом Градишту свечаном церемонијом обележен Дан државности

Велико Градиште данас је обележило Дан државности опелом и полагањем венаца на споменике браниоцима слободе наше отаџбине.

У присуству представника локалне самоуправе и грађана, венце су положили председник општине Драган Милић и председник Скупштине општине Владимир Штрбац.

Присутнима се обратио старешина Цркве Светог Арханђела Гаврила у Великом Градишту отац Предраг.

“Да се сетимо свих оних који су живот дали за Србију, и ову модерну, и они пре који су од кнеза Лазара кренули да бране оно шт сваки од нас жели. Сваки човек, понајпре и првенствено, тражи и жели слободу јер слобода нам је дата од Бога.“.

Он је додао и да смо, као народ, увек били пионири у свему па и у ослобођењу од Османлија-Турака, како бисмо се ослободили и створили своју државу иако је то трајало дуги низ година. Подсетио је и да је књаз Милош први у Европи дао земљу народу, али и да често заборављамо њихове доприносе, не само модерној Србији као држави већ и нашем идентитету и постојању па и самој Цркви.

Дан државности слави се у знак сећања на два значајна историјска догађаја – 15. фебруар 1804. године, дан када је у Орашцу подигнут Први српски устанак, и празник Сретење 1835. године када је проглашен и донет Сретењски устав, један од најмодернијих у тадашњој Европи, те овај дан важи, уједно, и за дан уставности наше државе.