Нове скулпутре обогатиле галерију на отвореном у градском парку

На дунавском кеју у градском парку у Великом Градишту постављене су две нове скулптуре које ће обогатити постојећу галерију на отвореном.

Скулптуре су поклон општини и грађанима – једна је “Талас“ Магдалене Павловић, а друга редимејд скулптура-објекат Николе Пршендића коју донира Фабрика уља “Дунавка“.

Поред бројних уметничких дела на отвореном у градском парку, намера локалне самоуправе, са Народним музејом Велико Градиште, је да се уреди читава “галерија под ведрим небом“.

“Поред ове две скулптуре, идеја општине Велико Градиште и мене као директора Музеја Велико Градиште је да ту галерију под ведрим небом, коју смо формирали пре пет-шест година, у будућности продужимо са новим скулптурама, а ја се надам и сарадњи, проед овако добре иницијативе Фабрике, можда и са приватницима, бизнисменима, кафеџијама, инвеститорима…“, најавио је директор Народног музеја мр Драган Богичић.

“Пре свега, желим да изразим велико задовољство због тога што Фабрика уља ‘Дунавка’ и локална самоуправа, на челу са председником општине господином Драганом Милићем, настављају да унапређују и повећавају ниво сарадње на обострано задовољство.

Фабрика уља ‘Дунавка’ на сваки могући начин тежи да буде позитиван и добар пример у средини у којој ради и послује. Ова необична скулптура која ће красити предиван парк на обали Дунава је донирана Народном музеју у Великом Градишту и биће део сталне поставке на отвореном.

И за крај могу да потврдим да ћемо и надаље са великим ентузијазмом и задовољством сарађивати са општином на разним пројектима, али више о томе неки други пут.“, најавио је директор “Дунавке“ Aлександар Живковић.

Од колике је важности ова сарадња потврђује и председник Привременог органа општине Драган Милић, подсетивши на значај “Дунавке“ за пољопривреднике, раднике Фабрике и читаву општину због делатности којом се баве, шта улажу и планирају. Између осталог, прошле године изграђен је прочишћивач ваздуха вредан преко 500.000 евра.

“Нашли смо се у форсирању и финансирању уметничких дела и подсећам да је скоро откривено уметничко дело Николе Пршендића на улазу у фабрику на коју идеју је дошао директор да од отпадног материјала уради нешто.“, рекао је Милић, додавши да је Велико Градиште град уметности, спорта, туризма и добрих привредника који имају слуха да се град развија и да иду у том правцу.

Како је објаснио директор Музеја, “Талас“ је урађен у кованом гвожђу и представља дунавски талас који се зауставља, окамени, и у тој форми се поставља и везује за Дунав. Друга скулптура је спој старих зарђалих машина из некадашње “Дунавке“ и нових елемената у форми риба који су рађени у материјалу који не рђа. Она је интересантна, наводи на размишљање и посматрачу ствара осећај да се налази под водом.