Велико Градиште као мотор развоја туризма у Доњем Подунављу

Председник општине Велико Градиште Драган Милић и државни секретар Министарства туризма и омладине Урош Кандић данас су у Великом Градишту потписали два споразума о изградњи шетно-бициклистичке стазе поред Дунава у овој општини.

Оба споразума су веома значајна за општину, а ради се о стази која ће од Рама (скеле, пристана и тврђаве) водити до села Затоње, затим до Сребрног језера и самог града, а даље је планиран наставак од града до села Пожежено и насеља Винци где се спаја са голубачком стазом која треба даље да води до Голубачке тврђаве. Дунавска бициклистичка стаза ће практично, на овај начин, спојити Банат и Голубачку тврђаву.

“Општина Велико Градиште је, несумњиво, уз голубачку општину, мотор развоја туризма на Доњем Подунављу“, рекао је државни секретар, потврдивши значај споразума о сарадњи.

“То је, фактички, уз марину, трећи велики, капитални пројекат ове године који ћемо започети у општини Велико Градиште, јер циљ Владе Републике Србије јесте управо развој Доњег Подунавља, у потпуности, и Горњег у току Дунава кроз Војводину, и ово је веома важна крузинг дестинација, не само у Србији већ и у Европи.“, рекао је Кандић.

Он је подсетио и да Влада Републике Србије реализује читав низ капиталних пројеката као што су уређење кеја у Новом Саду, камп у Ковину са туристичко-рекреативним садржајем, овом бициклистичком стазом, те да је ове године у плану и марина у Голупцу, а у наредном и ново пристаниште у Доњем Милановцу, чиме би била потпуно заокружена наутичка понуда Доњег Подунавља по чему ће Србија бити препознатљива.

Председник Милић је, такође, најавио да ових дана треба да полчне изградња марине на Сребрном језеру која ће бити једна од најлепших на Дунаву и, имајући у виду близину Београда и Румуније и око 250 везова, и веома посећена што ће значајно утицати на развој туризма. За марину је издвојено око 250 милиона и још толико се очекује да буде уложено у наредном периоду.

Вредност радова на првој деоници стазе износи око 300 милиона, а на другој 200 милиона динара без ПДВ-а.

Он је, и овом приликом, захвалио Влади Републике Србије, председнику државе, Министарству туризма и министру на улагању у овај крај, рекавши да се у општини никад није оволико градило, позвавши инвеститоре и туристе да дођу на Сребрно језеро.

image_pdfimage_print