Дом здравља у Великом Градишту опремљен савременим УЗ апаратом

Дом здравља у Великом Градишту добио је ових дана савремени ултразвучни апарат са две сонде високе класе, опремљен софтвером за радиолошке прегледе (укључујући абдоминалне, васкуларне, мека површиснка ткива).

Тим поводом кабинет за ултразвук обишло је руководоство општине, на челу са председником Драганом Милићем и председником Скупштине Владимиром Штрпцем, и сарадницима у пратњи директорке Дома здравља Љиљане Стевановић.

Апарат, вредан пет милиона динара, обезбеђен је средствима Министарства правде путем јавног конкурса за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривничног гоњења.

Председник Милић захвалио је Влади Републике Србије и Министарству правде за набавку овог апарата, чиме су у Дому здравља обезбеђене техничке могућности, првенствено у циљу унапређења дијагностике и превентивних прегледа, али и у систему лечења на примарном нивоу.

“Још једном користим прилику да похвалим наш дом здравља који је међу најбољима, ако не и најбољи, у Србији.“, рекао је Милић, подсетивши и на тешке услове током периода короне када је Дом здравља и реновиран.

Он је навео и да сада сви лекари опште праксе, преко програма прекограничне сарадње, имају и мале УЗ апарате, а Дом здравља располаже и са два нова рентген апарата као и комплетним возним парком – санитетским возилима. Такође, одобрен је још један пројекат прекограничне сарадње преко кога ће бити набављен и мамограф.

То је потврдила и директорка Стевановић, рекавши да је добијен експертски УЗ апарат на којем нови специјалиста радиологије може квалитетно да ради, будући да је претходни био стар 12 година.

Директорка је напоменула и да су у недељу, на новом апарату, за жене рађени превентивни прегледи дојке, организовани од Министарства здравља и Републипког фонда за здравствено осигурање, док је за мушкарце рађен тест тумор маркера за простату.

Како је најавила, следеће недеље на реду је ултразвучни преглед штитне жлезде и овом приликом позвала грађане да се одазову у што већем броју.

image_pdfimage_print