Прослављен Дан општине Велико Градиште уз сараднике и пријатеље

И ове године, општина Велико Градиште, поводом 2. августа – празника Светог Илије, свечано је обележила свој дан.

У присуству градоначелника града Пожаревца, начелника Полицијске управе и мајора из Гарнизона Пожаревац, председника и представника општина из суседне Румуније – Нове Молдаве, Бање Херкулане, Лугожа и Пожежене, представника Сталне конференције градова и општина, представника локалне самоуправе и институција и дугогодишњих партнера, традиционално су додељена признања заслужним појединцима и организацијама за унапређење, развој и афирмацију локалне самоуправе.

Свечану седницу, у име домаћина, отворио је председник Скупштине општине Велико Градиште Владимир Штрбац.

“За све нас Градиштанце, људе из Великог Градишта и, надасве, људе који Велико Градиште сматрају истински својим, ово је велики дан“, рекао је Штрбац, захваливши свима присутнима који су овај дан учинили још свечанијим. Он је истакао да је Велико Градиште “град традиције, културе, место о коме говоримо с поносом јер су га таквим учинили људи који су га стварали, који су га носили у срцу, ма где год се налазили на кугли земаљској, и зато су људи оно што је у Великом Градишту највредније“, поменувши славне и познате Градиштанце који су свом граду дали неизбрисив печат и траг.

О раду локалне самоуправе, приоритетима и улагањима од прошлогодишњег празника до овог као и зацртаним плановима, говорио је председник општине Драган Милић, а присутни су имали прилику да погледају и филм о реализованим активностима.

“Гледајући оно што је урађено, а морамо да признамо да је доста тога завршено али да нам и преостаје јако пуно посла у наредном периоду као што је завршетак канализације, систем за пречишћавање отпадних вода, аеродром на Сребрном језеру, фасаде у главној улици, асфалт у селу и граду где бих ја одао посебно признање и свим одборницима, члановима Већа, комисија и одбора, председницима и члановима савета месних заједница, а посебно мојим непосредним сарадницима – председнику Скупштине са својом екипом, директорима јавних установа и предузећа у Општинској управи са својим тимом где смо функционисали као једна екипа, један тим, јер само тако може да се иде напред.“, рекао је Милић.

Он је истакао да се  поноси тиме у каквој средини живи и што се налази на челу једне овакве општине која је у протеклом периоду успела да одржи рад општинских органа и свих јавних служби на једном високом нивоу. Такође, нагласио је да Велико Градиште полако иде ка врху на туристичкој лествици Србије и подвукао да све то не би постигли без сарадње са Владом Србије,  председником Вучићем и скоро свим министрима који су препознали овај део Србије и општину као изузетан потенцијал, а што показује и изградња брзе саобраћајнице на чему је бескрајно захвалан.

Између осталог, председник је поменуо и веома активну прекограничну сарадњу кроз коју су реализовани пројекти који су допринели да се остваре неки  зацртани циљеви.

Уз захвалност свима на присуству, председник Милић упутио је поруку и молбу да позитивно размишљамо и да покушамо свакога дана да размишљамо шта смо учинили за нашу средину да буде чистија, зеленија и боља.

Гостима се, у име добитника Повеље за посебан допринос развоју и афирмацији локалне самоуправе, обратио и представник Сталне конференције градова и општина, програмски директор за систем локалне самоуправе Еди Мајсторовић.

“Велика је част и задовољство данас бити овде, са вама и примити једну овакву награду која потврђује наш дугогодишњи рад и сарадњу и која, генерално, говори о томе колико је потребно труда уложити заједничкго да бисмо постигли неке резултате“, рекао је додавши да СКГО ове године слави 70 година постојања, током којих је пружао подршку општинама и градовима широм Србије, а некад и Југославије, што се огледа и у постигнутим резултатима.

Према обичају на овој свечаности, у име добитника диплома обратила се  и Ања Милетић, овогодишњи ђак генерације Средње школе “Милоје Васић“.

“Наша општина нас данас награђује поводом великих остварених успеха. Тим гестом нам показује да мисли на нас па тако и охрабрује за следеће подухвате. Као припадник овог колектива, моја жеља је да он настави да се развија у истом континуитету и тако настави да пружа сигурности и квалитетан живот“, рекла је Ања, нагласивши још једном да јој је част бити овде и представљати се као ђак генерације и бити пример можда некој другој младој особи.

Признања добитницима уручили су председник општине Драган Милић и  председник Скупштине општине Владимир Штрбац.

Општинске награде у виду диплома, а за физичка лица и новчане награде, додељеене су Стевић Слађану из Печанице, област пољопривреда – воћарство, Милошевић Ивану из Великог Градишта, област спорт, Мирјани Дробац из Београда, област афирмација општине, Михајловић Ненаду  из Великог Градишта, област образовање и култура, Симић Властимиру из Великог Градишта, област афирмација општине, Серафиновић Денису  из Дољашнице, област пољопривреда – сточарство, Месној заједници Чешљева Бара, област афирмација насељеног места, Савовић Драгану  из Великог Градишта, област хуманитарни рад, Угоститељској радњи „Код Тадића“  из  Великог Градишта, област привреда – развој приватног предузетништа и Милетић Ањи из Голупца,  ученици генерације Средње школе „Милоје Васић“ Велико Градиште.

Повеље за посебан допринос развоју и афирмацији локалне самоуправе уручене су Јавном предузећу “Србија шуме“ – Шумском газдинству „Северни Кучај“ Кучево, Војсци Србије – Центру за обуку Копнене војске Пожаревац и Сталној конференцији градова и општина – Савезу градова и општина Србије Београд.

Ове године, присутни су имали прилике да уживају у богатом музичком програму у извођењу ансамбла  “Неда Николић трио“ из Београда.

ФИЛМ “Општина Велико Градиште 2022/23“