Музички фестивал “Царевчеви дани“ 29. пут у част Властимиру Павловићу Царевцу

У Великом Градишту, по 29. пут успешно је одржана јединствена манифестација у нашој земљи Музички фестивал “Царевчеви дани“, посвећена барду изворне народне музике и виртуозу на виолини Властимиру Павловићу Царевцу као и свим љубитељима ове музике.

Чувену Беседу код споменика одржао је председник Скупштине општине Владимир Штрбац док је част да отвори Фестивал припала председнику општине Драгану Милићу, а на затварању је гооворио заменик председника Слађан Марковић.

Кроз богат тродневни културно-уметнички програм, публика је имала прилике да ужива у јединственим интерпретацијама у игри и музици народног стваралаштва домаћег и гостујућих ансамбала, свечаности код родне куће уметника, промоцији Царевчеве лире и књиге “Школа звука Радио телевизије Србије“, Претпоноћном концерту у Цркви св. Архангела Гаврила, док је финално вече било посвећено такмичењу виолиниста уз пратњу Народног оркестра РТС–а под управом Владе Пановића, уз ревијални пропграм у којем су наступили Екстра Нена, Оливер Њего и Сашка Стефановић.

Победници овогодишњег фесивала су Ена Бојић на првом месту док су друго и треће делили Огњен Јањић и Наталија Савић те  Игор Пејовић и Емилија Јелић.

Њима је припала награда у виду финансијске подршке, а првакињи виолине и статуета В. П. Царевца, монографија “Од злата гудало“ и, као највреднија, виолина – дар дугогодишњег пријатеља фестивала и градитеља виолина Јана Немчека.

Награде су додељене и за најмлађег учесника, а припала је Емилији Јелић док је Невена Адамовић понела награду публике.

За најбоље изведену песму жири је изабрао Ненада Јовановића, а за најбоље изведено коло Тихомира Радосављевића.

Фестивал је одржан у организацији општине Велико Градиште, Организационог одбора Фестивала, Уметничког савета и Куилтурнoг центра “Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште.

image_pdfimage_print