У Дому здравља Велико Градиште отворена мултисекторска школа родитељства

У Дому здравља Велико Градиште, у организацији локалне самоуправе, данас је  свечано отворена бесплатна мултисекторска школа родитељства.

“Заједничким снагама и напорима, рекла бих – у најкраћем року, уредили смо и припремили најлепши, најуочљивији и приступачан простор Дома здравља, а све због наше деце“, рекла је директорка Дома здравља др Љиљана Стевановић, отворивши овај скуп.

Школа родитељства је отворена кроз пројекат „Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству“, подржан кроз програм „Подршка подстицајном родитељству кроз игру“ који спроводи УНИЦЕФ, СКГО и Хармонија – Центар за подршку раном развоју и породичним односима, уз финансијску подршку Фондације ЛЕГО са циљем да кроз међусекторску сарадњу свих партнера на пројекту пружа подршку родитељима и будућим родитељима кроз едукације, информације и целокупну подршку у оквиру ове теме.

Носилац пројекта је општина Велико Градиште, а партнери на пројекту су Дом здравља Велико  Градиште, Центар за социјални рад Велико  Градиште и Голубац и Предшколска установа “Мајски цвет”.

Више о програму школе родитељства, присутни су чули од високе струковне сестре Ане Богичевић са Одсека поливалентне патронаже која је истакла да су у тим укључени и педијатри, гинеколози, стоматолози, психолози, педагози, социјални радници и патронажне сестре.

“Све што уложимо за добробит наше деце, то је богатство, то је права инвестиција и нема боље“, поручио је председник општине Велико Градиште Драган Милић.

Он је рекао и да је циљ постигнут уколико и ово што је данас учињено допринесе “да имамо здравију децу и да се роди нека беба више“ те да ће општина увек подржати активности која иду у прилог томе да деци буде боље, уједно честитавши свим учесницима пројекта на ономе што чине.

Пројекат „Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству“ је усмерен на унапређење система подршке родитељима у локалним самоуправама у првим годинама одрастања детета. СКГО као партнер на заједничком програму пружа подршку локaлној самоуправи у унапређивању система подршке родитељству у првим годинама развоја детета, кроз низ повезаних мера.

Испред ове огранизације и пројекта у оквиру кога је центар отворен, присутнима се обратио Александар Богојевић, напоменувши да се пројекат спроводи у 34 локалне самоуправе. Он је додао и да је простор у Великом Градишту најлепши и при том смештен у самом Дому здравља, надајући се да ће све то привући некога да овде оснује породицу. Богојевић је нагласио да Велико Градиште представља пример добре праксе који треба промовисати те да је у том циљу данас потписан и споразум о сарадњи као доказ да све институције функционишу као једна.

Протокол о међусекторској сарадњи потписан је између јединице локалне самоуправе и Дома здравља, Центра за социјални рад  и Предшколске установе „Мајски цвет“ у циљу унапређења сарадње на локалном нивоу као подршка раном родитељству.

Да је школа родитељства само једна од активности која се реализује у оквиру овог пројекта кроз програм “Разиграно родитељство кроз игру“, истакла је координаторка Јасмина Штрбац. Како је најавила, радна група и експерти ових установа раде на програмирању мера и активности како би сви заједно допринели бољем родитељству и развоју деце до пет година, а што ће резултирати израдом програма мера до краја ове године.

На свечаном отварању обратиле су се и др Снежана Плавшић са Института за јавно здравље “Батут“ као и ментор специјалиста струковна медицинска сестра Снежана Милутиновић.

Програм „Подршка подстицајном родитељству кроз игру“ има за циљ унапређење капацитета система за доступну, праведну и квалитетну подршку родитељима и старатељима деце раног узраста, од рођења до шесте године, како би деца раног узраста имала услове  за подстицајну негу тј. добро здравље и квалитетну исхрану, подстицајне односе са својим родитељима/старатељима засноване на разиграним и негујућим интеракцијама, прилике за рано учење кроз игру, сигурно и безбедно окружење.