Представљени туристички потенцијали општине Велико Градиште “уживо“

Општина Велико Градиште организовала је за представнике медија обилазак туристичких потенцијала који ову дестинацију чине посебном и у ширем регионалном оквиру.

Како је потврдио први човек ове општине Драган Милић, циљ локалне самоуправе је развој туризма што је и део десетогодишњег плана развоја општине који је ових дана стављен на јавни увид.

Он је представио природне ресурсе општине – Пек, Дунав и Сребрно језеро који су привукли и многобројне инвеститоре који перспективу виде управо на Сребрном језеру.

Председник је подсетио и на богату туристичку понуду у окружењу, од Рамске и Голубачке тврђаве, Виминацијума, Љубичева, Лепенског вира до манастира Нимник и Тумане.

“Влада Републике Србије и преседник Вучић препознали су ову дестинацију и улажу се огромна средства. Тренутно се ради брза саобраћајница од аутопута до Сребрног језера, односно до Великог Градишта и Голупца која би требала да буде завршена до наредне године. Почета је да се ради и аеродромска писта и аеродром, то смо дали Републици Србији, сада је власник Републичка дирекција за имовину и очекујемо наставак радова. За пар дана се расписује јавна набавка за марину која ће да буде једна од најлепших на Дунаву, са свим пратећим садржајима за шта је Министарство туризма издвојило око 2,5 милиона евра, а требала би да се заврши наредне године.“, најавио је Милић.

Напоменуо је и да су одобрена средства за шетно-бициклистичку стазу поред дунава, од Рама до Затоња, која ће се спојити са Сребрним језером и даље, према Голупцу. Такође, до Сребрног језера водиће, од јесени, и стаза од “Моде“, погодна за шетњу.

Акценат је и на све већем запошљавању у туризму од којег тренутно живи око 400 људи, а ове сезоне очекује се завршетак још 500 апартмана који ће требати нове раднике.

На Сребрном језеру у плану је, како каже, и изградња затвореног базена, трга и цркве на води као и чишћење језера и изградња канализационе мреже око њега за шта се очекују средства.

Поред тога, код Министарства екологије “прошла“ је инвестиција за изградњу девет километара канализационе мреже у граду и систем за прочишћавање отпадних вода које са Сребрног језера иду у град. Очекивања локалне самоуправе су да се, поред тренутног асфалтирања улица, уреди и главна улица у граду са фасадама и коловозом, што је све, укупно гледано, крупан корак за ову општину.

О туристичким потенцијалима говорила је и Дајана Стојановић, директорка Туристичке организације опшгине, захваливши свима који су допринели њеној промоцији. Такође, она је истакла да је само Језеро, уз богату понуду за децу и одрасле, прошле године остварило рекордних 130.000 ноћења.

Председник Спортског савеза општине Душан Бановић представио је изузетан спортски садржај  у туризму са главним фокусом на младе.

Нове пројекте везане за туризам, пре свега Рамску тврђаву, најавила је Снежана Милошевић, представница немачког удружења “Фокус Европа“ за Источну Европу, међу којима је организација колективних венчања на овој средњовековној лепотици.

И чувени Бранко из “Квадратуре круга“ као и Јелена Којић која се бави културном дипломатијом, придружили су се љубитељима ове дестинације, уз одушевљење њеном историјом и лепотом.

Остаје још да се и они који овде још нису били у то увере.

image_pdfimage_print