Trail Cleaner на Сребрном језеру – акција чишћења у виду спортске активности

Ученици средње школе из Великог Градишта очистили су Сребрно језеро у оквиру trail cleaning акције која представља нови правац у спортској активности, у којој су спојени љубав према природи и физичка активност. Основни принцип је да учесници покупе смеће које пронађу у току својих физичких активности у природи.

На Сребрном језеру је више од тридесет ученика сакупило преко 60 џакова смећа, а циљ акције је био да се подигне свест о заштити животне средине и да се покаже колико појединци, уз мало добре воље, могу да учине по том питању. За организацију ове еко-акције заслужни су Милош Станојевић, пионир Trail cleaning-a у Србији, Спорстки савез Велико Градиште и Средња школа „Милоје Васић” из Великог Градишта, уз подршку пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“.

„Trail-cleaner је човек који иде по шумама и планинама и сваком стазом којом протрчи, очисти. Иако trail cleaning захтева физичку спрему, вишеструко је добар, јер апсолутно скреће фокус са свакодневних ситуација у којима се људи налазе. Ви сте усресређени на природу, радите нешто добро за њу, али истовремено радите нешто добро и за себе“, рекао је Милош Станојевић.

Спортски савез „Велико Градиште“ често је покретач разних акција, а овај пут су имали прилику да споје спорт и једну веома важну акцију. „Можемо се похвалити тиме да наша општина важи за веома чисту“, објаснио је Душан Бановић из Спортског савеза и додао: „Драго ми је што су деца из школе са нама, јер они треба да имају свест о томе да је бацање ђубрета у природи лоше и пренесу то на своје другаре.“.

Ученице и ученици су уз стручно вођење искусних Trail Cleaner-a и својих наставника усвојили основна правила ове активности и уз позитивну енергију и дружење прионули чишћењу језера. Сви су задовољно завршили и обећали да ће убудуће заједно са другарицама и другарима покренути сличне иницијативе.

Ученице првог и четвртог разреда средње школе „Милоје Васић“ желеле су да помогну у прикупљању смећа пре почетка туристичке сезоне. „Веома нам је драго што можемо да допринесемо нашој планети, али и нашем Сребрном језеру. Надамо се да ће бити још оваквих акција и да ће грађани да се одазову у што већем броју, јер је најбитније наше здравље, али и здравље наше планете“, рекле су ове вредне средњошколке.

„Наш пројекат је подржао ову акцију како би се подигла свест о значају чистих локалитета природе које обилазе туристи. Сребрно језеро је једно од најпопуларнијих летњих дестинација, а ученици из Великог Градишта су је припремили за почетак предстојеће сезоне. Веома нам је драго што су се млади уз позитивну нергију окупили и заједничким снагама очистили своје језеро“, рекао је Ненад Константиновић, менаџер на пројекту „ЕУ за културно наслеђе и туризам“.

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам” који финансирају Европска унија и Немачка Влада, а спроводи ГИЗ, је подржао ову еколошку акцију у циљу подизања свести о заштити животне средини и промоцији зеленог туризам у региону Доњег Подунавља.

Текст и фото: Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам”

image_pdfimage_print