Представници општине Велико Градиште на радионици USAID-овог Пројекта за унапређење јавних набавки

Јуче је у Београду почео дводневни скуп представника 14 локалних самоуправа, међу којима и општине Велико Градиште – партнера УСАИД-овог Пројекта за унапређење јавних набавки – који има за циљ постављање оквира сарадње и пружања стручне помоћи у јачању капацитета на локалном нивоу за планирање, спровођење и праћење фер, транспарентних и конкурентних поступака јавних набавки.

Како је у свом уводном обраћању истакла Џеклин Вилијамс-Бриџерс, директорка Пројекта, циљ отвореног позива којим су крајем прошле године позване локалне самоуправе је да искажу интересовање за сарадњу са пројектом како би заједно радили на превазилажењу главних изазова са којима се суочавају у јавним набавкама.

“Наша је намера да кроз сарадњу и стручну помоћ унапредимо капацитете локалних самоуправа како би грађанима пружили бољу услугу кроз ефикасније трошење јавних средстава“, истакла је директорка Вилијамс-Бриџерс.

Модерна управа, трансформисана у сервис грађана и способна да функционише у свеприсутном дигиталном окружењу циљ је и Министарства државне управе и локалне самоуправе, како је истакао државни секретар у овом министарству, Чедомир Ракић.

Како је нагласио Душко Пејовић, председник ДРИ и врховни ревизор, због значаја области јавних набавки ДРИ ју је дефинисала као област високог ризика па јој је тако временом давала све већи значај и простор у ревизијама.  Такође, од прошле године, ДРИ је почела и са праксом обједињавања налаза и препорука из извештаја о ревизијама спроведеним на исту тему са циљем да се анализом налаза ревизија препознају неправилности које се понављају без обзира на различите субјекте ревизије. Ове године ово обједињено извештавање обухватиће јавне набавке у домовима здравља и јавним предузећима.

Испред општине Велико Градиште, радионици присуствују начелница општинске управе Сања Стојадиновић и службенице задужене за јавну набавку Весна Милановић, Мирослава Раденковић и Наташа Бонић.

Током првог дана радионице, представници партнерских локалних самоуправа имали су прилике да чују и нешто више о две анализе које је пројекат спровео у протеклом периоду – анализи процене ризика у јавним набавкама и начинима да се они рано препознају и применом одређених мера смање или отклоне, те о постојећим системима и праксама везаним за јавне набавке у партнерским градовима и општинама.

Извор и фото:  Пројекат за унапређење јавних набавки

image_pdfimage_print