Mинистар државне управе и локалне самоуправе у посети општини Велико Градиште

Општину Велико Градиште посетио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић где је са руководоством локалне самоуправе, на челу са председником Драганом Милићем, и у присуству представника Браничевског управног округа Војислава Пејића, разговарао о даљој сарадњи и инвестицијама.

На радном састанку министру су представљени реализовани пројекти у којима је протеклих година учествовало и ово министарство, што, како је рекао председник Милић, нису мала средства, као и планови за наредни период.

Овом приликом министар је и обишао места у које је Министарство уложило значајна средства.

У реновираној скупштинској сали, где је уведена електронска припрема и праћење рада седница локалног парламента, Општинског већа и радних тела, пројекат “Е-скупштина“ присутнима је презентовао председник Скупштине општине Владимир Штрбац.

У оквиру посете, у присуству председника МЗ Кумане Ратибора Јовановића, организован је и обилазак овог села, једног од 25 насеља у општини где је постављена комплетна јавна ЛЕД расвета, као и дестилерије „Destillery Kumane d.o.o.“, власника Саше Бранковића и Горана Младеновића, успешних произвођача воћних ракија и ликера.

Домаћини су с министром прошетали центром туристичког комплекса Сребрно језеро у оквиру којег се налази и нова модерна сортска хала, између осталог, финасирана и средствима МДУЛС-а.

Захваливши председнику општине и његовим сарадницима на гостопримству, Мартиновић је подсетио на неке од пројеката које је финансирало Министарство и напоменуо да ће и оно и даље наставити сарадњу са овом општином која има много потенцијала, пре свега туристичких, а који тек треба да буду искоришћени у пуном капацитету.

“Овде је држава много уложила, ресорна министарства су уложила значајна средства да би се обезбедио економски развој општине Велико Градиште и Република Србија ћа и даље наставити да улаже у ову општину која је и стратешки веома важна пошто се, практично, налази у граничном појасу.“, рекао је Мартиновић, указавши на Румунију, земљу Европске уније и чланицу НАТО-а.

Министар је рекао и да је, на одржаном састанку, упознат са пројектом за увођење јединственог управног места, што ће у великој мери грађанима олакшати остваривање бројних права која имају пред органима локалне самоуправе и државним органима. Такође, он је истакао да му се нарочито допала идеја фонда из кога би се финансирале предпројектне активности.

Министар Мартиновић је похвалио и сјајан пројектни тим са руководством општине који за апсолутно све пројекте нису ангажовали ни једног консултанта већ су сви урађени у Општинској управи и Одељењу за локални економски развој те да су конкурентни не само код ресорних министарстава већ и у прекограничној сарадњи.

Он је, говорећи о великом броју мештана на привременом раду у земљама ЕУ, истакао да је задатак Републике Србије да са локалном самоуправом уради све како би повећали број становника општине, што и јесте један од приоритета председника Републике Александра Вучића и Владе Србије.

Министар се осврнуо и на настојање државе Србије да се читава земља подједнако развија као и на актуелну политичку ситуацију у земљи и региону.

И председник Милић је у обраћању истакао да Влада Републике Србије и председник Вучић имају невероватан слух за развој оваквих општина са скромним буџетима, похваливши досадашњу сарадњу, нарочито са овим министарством са којим је сада договорена сарадња на конкретним пројектима што ће ускоро дати видљиве резултате.

 

 

 

 

 

image_pdfimage_print