Одржана конференција за медије председника oпштине и председника Скупштине општине Велико Градиште

У свечаној сали Скупштине општине Велико Градиште, у уторак, 27. децембра, председник oпштине Драган Милић и председник Скупштине Владимир Штрбац одржали су заједничку годишњу конференцију за медије.

Том приликом представљени су резултати рада локалне самоуправе у текућој години и планови за наредни период.

У осврту на годину на измаку председник Штрбац је као најважнију одлуку донету на седници Скупштине издвојио буџет општине за 2023. годину као и сет одлука који се односи на измену планске документације, одлука које се на различите начине тичу непокретности у својини општине Велико Градиште, одлуке које се односе на планове пословања, јавна предузећа и установе и веома значајну одлуку која се односи на популациону политику и побољшање услова популационе политике коју општина спроводи.

“Одржан је велики број седница радних тела кроз која претходно пролази већина одлука пре Скупштине.“, рекао је истакавши и активности Савета за финансије и Савета за комунална питања и урбанизам.

“Такође смо спровели одлуку у организацији СКГО на тему ‘Етички кодекс функционера локалне самоуправе’ и истакао бих чињеницу да смо у сарадњи са председником општине и одељењима узели учешће у раду у изради Плана развоја наше општине.“.

Како веома значајну, Штрбац је истакао реализацију и имплементацију пројекта Е-скупштине када су општина, Скупштина и Општинска управа започеле увођење принципа доброг управљања на локалном нивоу чиме се тежи да целокупан рад општине пређе у електронску форму.

“Нама електронска скупштина јако пуно значи у унапређењу рада Скупштине, не само да олакша припрему материјала већ, са друге стране, олакша рад и одборницима као и рад скупшђтинских радних тела. Такође, е-скупштина оптимизује припрему материјала, доставе материјала, а истовремено уводи једну дозу транспарентности и поштовање владавине права и ефикасност у раду саме Скупштине. Вредност тог пројекта била је 20 милиона динара од којих је око 10 милиона обезбеђено преко Министарства државне управе и локалне самоуправе, а општина Велико Градиште партиципирала је са око четири милиона динара.“.

За ту сврху набављено је око 35 јединица за гласање, посебно софтверско решење које генерише целокупну обраду података и израду одлука а, захваљујући овоме, отвара се могућност да се изради дигитални записник који се може публиковати и архивирати. Имплементиран је посебан систем за снимање седнциа тако да је уз помоћ робота-камера могуће обезбедити директни пренос. Набављени су и таблети и рачунари за 35 одборника и пет чланова Општинског већа чиме су максимално смањени трошкови и реализација седница.

“То су неке предности које смо као локална самоуправа добили имплементацијом пројекта који носи назив ‘Унапређење рада Скупштине увођењем е-скупштине.’, напоменуо је Штрбац, истакавши да је то круна рада Скупштине на чему је посебно захвалио председнику општине као носиоцу политичке одлуке да се уложе тако велика средства и свим надлежним одељењима која су учествовала у раду.

Што се тиче рада Скупштине, за одговоран посао председник Штрбац је нарочито похвалио секретара Скупштине Тамару Марић као и референте који учествују у раду СО.

За крај, закључио је и да је задовољан и учешћем одборника у самом раду, али да би у следећој години волео да се поправи конструктиван приступ седницама од стране одборника: “Мени не смета политичка борба, али, објективно гледано, као председник Скупштине нећу дозволити да политичка борба буде терет професионалцима у овој општинској управи који носе пројекте у вредности од два, три, пет милиона евра и који носе озбиљан посао ове општине на својим леђима.

Представницима медија обратио се и први човек општине, председник Милић, напоменувши на самом почетку да је задатак општине да оно што јој је природа подарила надограђује и да створи амбијент за развој туризма што, по његовом мишљењу, успешно и чини.

“Иначе, ми смо имали једну тешку годину – подсећам на корону, на рат који је почео и на дешавања у самој Србији и притисак који има наша земља, и у том окружењу смо и битисали и радили. Трудили смо се и успели смо, пре свега захваљујући једном заиста прегорном раду свих, читавог тима, а и одличном сарадњом са Владом Републике Србије, са председником републике, са министарствима где смо доста средстава доенли у општину по ттим основима.“.

Милић је похвалио и рад јавних предузећа и установа, упркос скромном буџету од око 740 милиона  динара. Како је рекао, поносан је на дечји вртић који прима најмлађе већ од шест месеци и где нема чекања, на школе где ученици постижу одличне резултате као доказ улагања у образовање, на одлично здравство и Дом здравља, Библиотеку на високом нивоу, Народни музеј, Културни центар, спорт којим се бави преко 1.000 деце… градом од 6.500 становника који има три спортске хале и једну у вртићу.

О капиталним инвестицијама и самој инфраструктури председник Милић је, као најзначајније, поменуо Стишки водовод који је завршен  и на који је у селу Курјаче прикључено 50 домаћинстава, али остаје као приоритет да прикључке добију и насеља Мајиловац и Сираково како би се свима обезбедила здрава пијаћа вода.

Међу урађеним је и полигон у Макцу, црква у Сиракову, вода у манастиру Нимник, који је уз Тумане темељ верског туризма у овој општини. Читава општина, могуће и једина у Србији, осветљена је ЛЕД сијалицама чију је реализацију помогло Министарство државне управе и локалне самоуправе, а уштеде се крећу чак до 70 одсто. Месне заједнице су саме одлучивале где ће да потроше добијена средства – најчешће за поправку сеоских путева, домове културе… па је и у Чешљевој Бари, уз помоћ општине и мештана, дом комплетно реновиран. док је у плану завршетак дома културе у Кусићу.

Асфалтирано је и доста улица и путева, углавном прилази селима – у Десину, Камијеву, Дољашници, Царевцу, Кусићу, Печаници и Љубињу те неколико улица у Великом Градишту у којима су урађени и водовод и канализациона мрежа. Најављен је наставак радова у граду и селима где је кроз јавно-приватно партнерство управљање путевима добило ПЗП “Пожаревац“.

На самом Сребрном језеру које је приоритет за развој туризма, подсетио је Милић, завршена је шетна стаза и уређена плажа поред језера као и плаже у Затоњу, Кисиљеву и Острово како би и у тим селима мештани могли да се баве туризмом што су неки већ успешно и почели.

У оквиру планираних инвестиција, ове године потписан је уговор за изградњу једне од најсавременијих марина на Дунаву, у самој близини Сребрног језера. Ради и фабрика “Дунавка“ где је ове године изграђен систем за пречишћавање ваздуха и планирано је запошљавање још 70 радника уз улагање од преко 20 милиона евра.

Иако је за 2023. усвојен буџет од 815 милиона динара, увек фали неки милион, каже председник. Али, и поред короне, наводи, одржане су све манифестације, сваке недеље – од јануара до децембра, а програмом су задовољни и грађани и посетиоци. На Сребрном језеру успешно је радио камп Милоша Теодосића и један нови док хала није имала слободних термина.

“Најзначајнији планови су следећи – да се прикључи гас; урађена је комплетна гасификација у опшптини и у преговорима смо са “Србијагасом“ да гас дође до општине где је већ око 500 људи заинтересовано. Следећа је брза саобраћајница, наше богатство, која би до краја 2024, 2025. године требало да се пусти у промет што ће значајно допринети и развоју туризма и близини Београда и других центара. Имамо 9,5 километара канализационе мреже да се уради и систем за пречишћавање отпадних вода чиме би град у 2023. био 100 одсто покривен канализационом мрежом. Урадили смо и пројекат водоводне мреже – имамо водоизвориште које мало која општина има, треба да стигне до још 10-ак села, а инвестиција је око 10 милиона евра за шта смо поднели захвев министарствима и Влади Србије.“.

И за канализациону и водоводну мрежу око самог Сребрног језера интензивно се воде преговори са иностраним донаторима, уз помоћ председника Републике и Владе Србије, за инвестицију од десетак милиона са системом за пречишћавање отпадних вода и чишћењем језера инвестиције од 20 милиона евра. Донатори се траже и за канализациону мрежу са системом за пречишћавање за четири села за коју је већ урађен пројекат.

Три милиона евра од Министарства туризма и део од општине издвојено је ове године за марину која би требало да добрим делом буде завршена до краја 2023. године, а што ће омогућити градњу хотела са 4* коју започињу два инвеститора, на Шпицу од 2 хектара и 3,5 покрај тениских терена.

Како би покушали да побољшају нааталитет, на седници Скупштине донели су одлуку да пореза на имовину за 30 одсто буде ослобођена свака породица са троје и више деце што саветујемо и другим општинама. И за Дом здравља планирана је набавка мамографа, чак и скенера.

“Само рад и штедња могу да нас гурају напред. И даље ћемо да се трудимо да наставимо сарадњу са Владом Србије и председником Републике, а наш тим се не доводи у питање.  Требамо да чувамо Велико Градиште, да сваког дана питамо шта смо дали тој општини и својој средини  – имамо само Србију коју морамо да чувамо.“, завршна је порука председника општине, уз жеље за бољом и лепшом новом годином.

image_pdfimage_print