Министар Милићевић на “Дану дијаспоре“ у Великом Градишту

У просторијама општине Велико Градиште данас је одржан радни састанак министра без портфеља задуженог за сарадњу са дијaспором Ђорђа Милићевића и његових сарадника са челним људима  општине Велико Градиште и представницима дијаспоре из ове општине.

Ово је први радни састанак који новоформирани кабинет Владе Републике Србије и општина Велико  Градиште организују са дијаспором, са намером да “Дани дијаспоре“ и овај вид окупљања прерасте у традицију која ће допринети бољој сарадњи матице и дијаспоре и дефинисању мера и активности које ће, свакако, бити од значаја за грађане општине у дијаспори.

Испред општине Велико Градиште састанку су присустовали Драган Милић, председник општине, Владимир Штрбац, председник Скупштине општине, Слађан Марковић, заменик председника општине,  Солфина Јовановић, заменица председника Скупштине и  Јасмина Штрбац, руководилац Одељења за локални економски  развој.

Kaко је истакао председник Милић, од око 20.500 становника општине њих 20 одсто се налази на раду у иностранству, углавном у Аустрији, Италији и Немачкој.

“То је добро јер капитал долази, али има и слабости јер већ трећа генерација је тамо и питање је будућности за ту децу. Наш је задатак да будемо у контакту са њима, да покушамо да их вратимо јер је ово њихов крај и место одакле потичу. Општина је покушала да кроз инфраструтурне пројекте уреди насеља, да се што мање разликују од града. Изграђени су путеви – прилази селима, постављена комплетна ЛЕД расвета, имамо одељења вртића у 10 насеља од укупно 25, помагали смо код уређења цркава, школа итд.“, рекао је Драган Милић, поменувши Чешљеву Бару и Дољашницу као примере добре праксе.

Он је напоменуо да је Одељење за локални развој устројило евиденцију људи у дијаспори и да им је опшптина на располагању у сваком тренутку.

Своје искуство овом приликом изнело је десетак повратника из Чешљеве Баре, Дољашнице и Тополовника.

Министар Милићевић најавио је планове министарства за унапређење сарадње и положаја дијаспоре.

“Нисмо случајно изабрали Велико Градиште. Ово је прва општина на територији Републике Србије у оквиру које, заједно са локалном заједницом, разговарамо са нашим људима који живе ван своје матице јер овде имамо примере добре праксе како треба да изгледа сарадња са дијаспором која повремено или привремено живи овде, а има тендецију да остане трајно на простору опшптине Велико Градиште.“, навео је министар.

Милићевић је рекао и да је важно да локална самоуправа омогућава даљи развој, пре свега, кроз улагање у инфраструктру без које нема ни туризма ни економског развоја те да су од изузетног значаја и изградња брзе саобраћајнице Пожаревац – Велико Градиште – Голубац и аеродорм на Сребрном језеру. Такође је додао да је циљ Министарства да Србију приближи дијаспори и дијаспору Србији како би схватили да су овде добродошли и да је њихов повратак од изузетне важности.

Да је састанак дошао у најповољнијем тренутку што се тиче стратешког планирања развоја општине Велико Градиште, нагласила је Јасмина Штрбац, руководилац Одељења за локални развој, будући да је у току израда Плана развоја и средњорочни план којим ће бити дефинисане и мере подршке дијаспори.

“Ко разуме политику Владе Републике Србије, а посебно политику председника Републике Србије господина Александра Вучића схватиће да наш народ, наша земља у 21. веку води пресуду битку за наш опстанак и то је битка која се огледа борби за наталитет, односно борби да нас буде више. У том смислу, негде посредно, однос са нашом дијаспором је веома важан. Ти људи нам требају да се осете да овде припадају јер је то први корак у борби да се можда једног дана врате. На томе је потребно радити како од стране републичке власти тако и од стране локалних самоуправа и ово данас је добар корак у томе.“, рекао је Владимир Штрбац, наводећи и да морамо да будемо бољи од иностранства и слушамо потребе младих брачних парова са децом који тамо живе и којима треба стварати услове за повратак као и значај неговања српског језика, српске културе у расејању при чему је улога овог министарства кључна.

Након радног састанка, у селу Чешљева Бара  уследио је промотивни догађај “Веза матице и дијаспоре (корени нас спајају – раздаљине раздвају)“ где су мештани, а нарочито они који су на привременом раду у иностранству, имали прилике да дају предлоге и министру изнесу проблеме са којима се сусрећу.

 

 

image_pdfimage_print