У Фабрици уља “Дунавка“ у Великом Градишту отвoрен погон за пречишћавање ваздуха

У Фабрици уља “Дунавка“ у Великом Градишту данас је свечано пуштен у рад погон за пречишћавање ваздуха чија је вредност 500.000 евра.

Догађају од важности за очување животне средине и квалитета живота становника општине Велико Градиште присуствовали су представници локалне самоуправе и Фабрике “Дунавка“ са вишим потпредседником и генералним директором Делта Аграра Дејаном Јеремићем.

Присутни су на самом почетку имали прилике да погледају филм о чеворогодишњем раду фабрике, од преузимања до данас.

“Пре само четири године, комапанија Делата Аграр купила је Дунавку из стечаја и данас имамо фабрику са 80 задовољних запослених који долазе на свој посао, имамо уложених 15 милиона евра инвестиција. Већина тих инвестиција се односила на зановљење производње, улагање у производну опрему, проширење складишних капацитета, али оно што сматрамо једнако важним, и важнијим од тога, је да радимо на пројектима који се не тичу директних производних процеса и резултата већ на пројектима који се тичу безбености и заштите на раду, пројеката који се тичу заштите животне средине. Управо један такав пројекат, за нас све велики, је систем, односно један комплетан нови погон за прећишћавање ваздуха, одосно издувних гасова.“, изјавио је уводном обраћању директор “Дунавке“ Александар Живковић, заслужан за изградњу овог система.

Он је, овом приликом, захвалио и компанији Ирма, извођачу радова, као и општини и председнику Драгану Милићу за подршку, напоменувши да су се резултати мерења већ показали много бољи од очекиваних, у складу са свим стандардима.

Живковић је истакао да је амбиција “Дунавке“ да буду најбољи пример у средини у којој раде и живе, али и да фабрика, као спонзор и донатор, учествује у бројним дешавањима и акцијама у општини, нарочито током периода короне те помажући локалне школе.

Да су заједничким снагама пребродили перод кризе и излазак из стечаја, подсетио је председник општине Велико Градиште Драган Милић, рекавши да је срећан због резултата и што машине нису отишле у отпад већ је фабрика продата и ради успешно и пуним капацитетом.

“Задовољство је што око 100 породица живи од ове фабрике, прима редовно плату. Све друго што радимо, асфалтирање, канализација.., је у реду, али када проради једна фабрика, то је веома значајно. Директан утицај фабрике је на живот града и индиректан што пољопривредни произвођачи Браничевског округа и шире имају сигурно место где продају своје производе.“, рекао је Милић.

Он је додао и да је ово пример добре праксе сарадње привреде и опшптине како су остварени планови од пре две године да се реши загађење ваздуха што и друге фабрике треба да прихвате.

Преддседнику је припала част да систем дигитално пусти у рад, при чему су званице имале прилику да на екранима виде како дим из димњњака потпуно нестаје.

Након обиласка новог погона за пречишћавање ваздуха, у присуству аутора, градиштанског академског сликара и вајара Николе Пршендића, откривена је скулптура сунцокрета, симбола ове фабрике и града, израђена од рециклираног материјала.

 

image_pdfimage_print