По трећи пут “Четвртина маратона Рамска тврђава“

На средњовековној Рамској тврђави, у суботу, 26. новембра, више од 200 учесника у мушкој и женској категорији учествовало је у трци са јединственом дистанцом у Србији, под називом “Четвртина маратона Рамска тврђава“.

У присуству руководства општине Велико Градиште, трку је отворио председник Драган Милић, поздравивши претходно такмичаре “из места са најлепшим заласком сунца на Дунаву“. 

Добру трку учесницима је пожелео и представник организатора, председник Спортског савеза Велико Градиште Душан Бановић који је нагласио да се четврт маратон одржава по трећи пут са циљем да се поред спорта истакне значај туризма, културе и историје Рамске тврђаве и Великог Градишта.

Председник Милић је, овом приликом, подсетио на значај тврђаве у новој туристичкој сезони: “Желимо да наставимо са традицијом, да имамо и спортске и туристичке манифестације, да гостима који дођу на Сребрно језеро и обиђу Рамску тврђаву понудимо разне садржаје“.

Како је истакао, сезона још траје, захваљујући верском туризму у манастирима Нимник и Тумане, али и заслугом Владе Републике Србије која је ваучерима омогућила нашим грађанима да одмор користе у Србији.

Све ово, наводи Милић, види се и по инвестицијама на Сребрном језеру, где је тренутно у фази завршетка изградње 500 нових апартмана, уз постојећих 3.000 кревета, а у фази добијања грађевинске дозволе је још 500 нових.

Он је најавио и да је општина за нову марину, чија би изградња требало да траје током 2023. године, управо добила 3.000.000 евра.

У трци са такмичарима од 11 до 78 година, најбржи из обе категорије били су Сања Јовановић из Пожаревца и Мирослав Дукадиновић из Београда. Трка је посебна и по томе што котизација није наплаћивана, а сви такмичари добили су посебан тркачки комплет док је посета Рамској тврђави била бесплатна за све посетиоце.

Четврт маратон је организовао Спортски савез Велико Градиште уз помоћ општине и, већ други пут за редом, уз подршку пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ који финансирају Европска унија и Немачка Влада, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

image_pdfimage_print