Обележен Дан ослобођења Великог Градишта

Поводом 11. октобра, Дана ослобођења Великог Градишта у Другом светском рату, данас је у код спомен обележја страдалим борцима и цивилима одржан комеморативни скуп.

Почаст су полагањем венаца одале делегацијe општине Велико Градиште, на челу са председником општине Драганом Милићем и председником Скупштине Владимиром Штрпцем, Војске Србије из Гарнизона Пожаревац и удружења грађана.

И ове године, свечаном обележавању Дана ослобођења присуствовали су ученици завршних разреда Средње школе “Милоје Васић“ и грађани.

На дешавања у шестоаприлском рату и непосредно затим подсетио је Јоја Штрбац: “После само осам дана, 14. априла 1941. године, немачке јединице ушле су и у Велико Градиште. Велико Градиште и његова околина пала је у ропство фашизма. Недуго затим, већ 20. септембра, Велико Градиште и околина, његови патриоти, поштујући традиције и слободарске традиције, слобода је највећа вредност српског народа, већ 20. септембра ’41. године, Градиште је први пут ослобођено… Немци су напали Велико Градиште бомбама… Отпор фашизму трајао је и даље, све до 11. јула ’44. године. У том времену снаге у борби против окупатора су се увећавале; многи истакнути борци су изгинули, међу њима и командант Партизанског одреда Вељко Дугошевић, Ната Дугошевић, Бошко Вребалов, Буђони и многи други. Поновно ослобођење Великог Градиште било је 11. октобра ’44. године. Партизанским одредом је командовао Милоје Милојевић, а командант једног батаљона био је и Михајло Стојадиновић Микче који је и ушао у Велико Градиште када су Градиште ослободили.“.

Како је рекао, са подручја ове општине на ратишту је погинуло 585 бораца, а 371 погинуо је на фронтовима од Краљева до Јулијске крајине.

Да памтимо прошлост без које нема ни будућности, поручио је данас окупљенима Душан Антић.

Венац је положен и на оближњем месту званом Превод, где је 1941. стрељана група мештана Великог Градишта.