Треће међународно Бијенале “Голуб и цвеће Милана Бесарабића“ са поруком мира и љубави

Изложбом уметничких дела у свечаној сали Средње школе  “Милоје Васић“ у Великом Градишту, јуче је, у присуству челних људи општине и ликовних уметника из читавог света, отворено треће Међународно бијенале “Голуб и цвеће Милана Бесарабића“, посвећено великом пацифисти и свестраном уметнику отвореног срца.

Овом пригодом, организатор манифестације Удружење “Focus Europa“ за Југоисточну Европу,  уз локалну самоуправу и учеснике бијенала, послао је читавом свету поруку мира из Великог Градишта.

Обраћајући се присутнима, председник општине Драган Милић представио је Градиште као град туризма, пољопривреде, спорта, али и уметности, за шта је великим делом заслужна Снежана Милошевић, председница Удружења.

Он је исказао велико задовољство поновном посетом уметника овој општини и што је “Градиште ових дана свет у малом“, као пример том свету у којем треба да преовлађује љубав,  разумевање и позитивно размишљање.

“Зато је добро да бијенале носи назив “Голуб и цвеће Милана Бесарабића“ јер знамо шта то симболише. Никада више нису били потребни мир у свету и љубав међу људима и ја се надам да ће то на крају да победи.“, поручио је Милић са овог пријатељског скупа уз поруку свим уметницима да су увек добро дошли у овај град.

О значају овог догађаја подсетила је Снежана Милошевић: “У каталогу је 70 уметника који су конкурисали из читавог света и заиста могу да кажем да је општина Велико Градиште највећа општина уметности и културе у Србији, а и на Балкану. Читава планета је на длану и данас смо се окупили да прогласимо најбоље међу најбољима.“, рекла је Милошевић упутивши још једном поруку мира, уз захвалност општини домаћину за подршку и разумевање.

Одлуком жирија проглашена су три победника бијенала који су поделили прво место – Оран Џебраилоглу, чувени ликовни уметник из Турске који је претходног дана у градском парку извео уметнички преформанс, затим Енас Мохамед из Египта и Нермин Алпар, уметница из Турске.

Награде најбољима уручио је председник општине који је и сам добио захвалницу за подршку као и општина Велико Градиште. Захвалнице су добили и директорка Средње школе  “Милоје Васић“ Весна Новковић, Илија Јацановић за представљање Рамске тврђаве и Љубомир Стокић за пловидбу Дунавом.

Поред ових, додељене су и захвалнице, дипломе и специјалне дипломе за допринос у култури и учешће на Међународном симпозијуму и Бијеналу.

Овогодишњи програм бијенала “Голуб и цвеће Милана Бесарабића“ одржава се на Сребрном језеру од 17. до 24. септембра.

image_pdfimage_print