Председник oпштине обишао полазнике дечјег карате кампа

Председник општине Драган Милић обишао је полазнике летњег дечјег карате кампа у градском парку који су, предвођени мајстором каратеа, светском и европском шампионком Тањом Петровић са сарадницима и тренерима, посетили Велико Градиште.

И ове године на Сребрном језеру Карате клуб “Nippon“ из Београда организовао је летњи камп за децу.

У знак захвалности, младе наде српског каратеа показалие су своје вештине извођењем кате “Taikyoku Shodan“.

Камп се традиционално организује у циљу подстицања развоја животних вештина, карактера, добрих навика, самопуздања и самосталности код деце, омогућава деци да упознају природу и свет око себе, проширују своје границе, унапређују међусобну комуникацију и усвајају знања о борилачким вештинама.




Jaвни конкурс за суфинансирање мера енергетске санације, породичних кућа, станова и  стамбених зграда које се односе на унапређење термичког омотача, термотехничких инсталација и уградње соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде  на територији општине Велико Градиште за 2022. годину

На основу Одлуке Општинског веће општине Велико Градиште  о расписивању Јавног конкурса број 312-47/2022-01-4 и Правилника о суфинансирању мера енергетске санације, породичних кућа, станова и  стамбених зграда које се односе на унапређење термичког омотача, термотехничких инсталација и уградње соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде по јавном позиву Управе за подстицање и унапређење енергетске ефикасности ЈП 1/22 („Службени лист општине Велико Градиште“ број 16), општина Велико Градиште (у даљем тексту: Правилник) 

расписује

ЈАВНИ КОНКУРС 

за суфинансирање мера енергетске санације, породичних кућа, станова и  стамбених зграда које се односе на унапређење термичког омотача, термотехничких инсталација и уградње соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде  на територији општине Велико Градиште за 2022. годину

Конкурс је отворен закључно са даном 18.08.2022. године.

ПРИЛОГ 1 – за грађане – Пријавни формулар за породичне куће/станове

ПРИЛОГ 1А – Пријавни формулар за стамбене заједнице

ПРИЛОГ 2 – Листа привредних субјеката/извођача радова изабраних на основу Јавног позива управе за подстицање и унапређење енергетске ефикасности, ЈП1/22за привредне субјекте општине Велико Градиште

ПРИЛОГ 3 – Изјава

ПРИЛОГ 4 – Критеријуми за избор пројеката (породичне куће)




Обавештење: Одлука о избору директних корисника (привредних субјеката) за реализацију мера енергетске санације

На предлог Комисије за реализацију енергетске санације (удаљем тексту: Комисија), а у складу са  чланом  12. и 20. Правилника о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа, станова и  стамбених зграда („Сл. Гласник општине Велико Градиште„ бр. 10/22), а на основу члана 70. Статута општине Велико Градиште (“Сл.гласник општине Велико Градиште“ бр. 2/19), Општинско веће општине Велико Градиште на 59. седници одржаној дана 28.07.2022. г. доноси:

ОДЛУКУ О ИЗБОРУ  ДИРЕКТНИХ КОРИСНИКА (ПРИВРЕДНИХ  СУБЈЕКАТА) ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ МЕРА  ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ




Одлука о расписивању Јавног позива и Јавни позив за учешће привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санације у домаћинствима путем уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребеи унапређење термотехничког система путем уградње калориметара, циркулационих пумпи, термостатских вентила и делитеља на територији општине Велико Градиште

На основу члана 70. Статута општине Велико Градиште („Службени гласник РС“, бр. 2/2019), члана 15. Правилника о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа и станова путем уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе и унапређење термотехничког система путем уградње калориметрара, циркулационих пумпи, термостатских вентила и делитеља топлоте по основу Јавног позива за суфинансирање програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и становаОпштинско веће јена 59. седници одржаној 28.07.2022. године, донело

О Д Л У К У

О РАСПИСИВАЊУ ЈАВНОГ ПОЗИВА

ЗА УЧЕШЋЕ ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКАТА У СПРОВОЂЕЊУ МЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ У ДОМАЋИНСТВИМА ПУТЕМ УГРАДЊЕ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ ЗА СОПСТВЕНЕ ПОТРЕБЕ И УНАПРЕЂЕЊЕ ТЕРМОТЕХНИЧКОГ СИСТЕМА ПУТЕМ УГРАДЊЕ КАЛОРИМЕТАРА, ЦИРКУЛАЦИОНИХ ПУМПИ, ТЕРМОСТАТСКИХ ВЕНТИЛА И ДЕЛИТЕЉА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

 
Рок за подношење пријава је 18.8.2022. године.

Јавни позив за учешће привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санације у домаћинствима путем уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребеи унапређење термотехничког система путем уградње калориметара, циркулационих пумпи,  термостатских  вентила и делитеља на територији општине Велико Градиште




Обавештење о третману сузбијања одраслих комараца уређајима из ваздуха и са земље

Обавештавамо грађане да ће у четвртак 28. јуна, уколико се створе повољни метеоролошки услови, бити изведен третман сузбијања одраслих комараца на територији насеља Велико Градиште и Бели Багрем уређајима из ваздуха и са земље.

У случају неповољних временских услова третман ће се померити за следећи дан.Третман ће се извршити у периоду 19.00 до 22.00 часова.

Као препарат из ваздуха користиће се Neopirox lambda 2.0 на бази ламбдацихалотрина, а са земље Aqua K-Othrine на бази делтаметрина.

Молимо пчеларе да предузму све неопходне мере ради заштите пчела.




Награде сложном селу Чешљева Бара на Сусретима села Србије

Културно-просветна заједница Србије доделила је на Сусретима села Србије, одржаним у Прислоници, 23. јула ове године, награде и признања локалној заједници из Чешљеве Баре као пример слоге и заједништва које красе ово село.

Признање за прву награду у укупном стваралаштву међу селима Србије до хиљаду становника добила Месна заједница Чешљева Бара док је Удружењу жена “Чешљевобарке“ уручено признање за изузетан допринос жена у развоју села.

Златна медаља за дугогодишње свеукупно културно стваралаштво на развоју села припала је учитељици Горици Гроздић из овог места.

Мештани овог села веома су посвећени уређењу свог места и побољшању услова за живот на селу и старих и младих. Како сами кажу, код њих се стално нешто ради и гради, а људи су добри и вредни.

Чешљевобарци се могу похвалити новоизграђеном и једном од најлепших црквом у општини Велико Градиште коју су сложно подигли, највећим делом својим средствима и уз додатну помоћ општине.

Уредили су и школско двориште, додали мобилијар, клупе и летњиковац, а саму школску зграду потпуно реновирали и обогатили етно експонатима па школа чува и традицију овог села.

За дружења и окупљања мештани су преуредили стари Дом културе што је последњих деценија ретко које село учинило и наставиће с реновирањем. Уведено је и грејање како би дружења наставила и кад захладни па је ово најбоље место да се окупе и стари и млади као и они који на раду у иностранству када посете родно место. Општина је поклонила сто за стони тенис и већ се органиузују рекреативни мечеви, а сваке недеље овде се одржава и, веома посећена, зелена пијаца.

Ни инфраструктура није запостављена, асфалтиране су улице и плато испред школе, пропусти за атмосферску воду, а ради се и на проширењу постојећег гробља и уређењу стаза.

Оно што још окупља ове сложне људе је очување традиције и старих заната који одлазе у заборав. У селу постоји грнчарска радионица, а учешће на манифестацијама које промовишу ово место је неизбежно. Овде се и даље одржао Привјег, влашки обичај паљења ватре на Беле покладе.

И за крај, мештани Чешљеве Баре позивају све добронамерне госте да их посете када их пут нанесе у овај крај где ће их дочекати поштени људи и добри домаћини, увек спремни за добро дружење и весеље.




56. Аласке вечери поново окупиле љубитеље Дунава, рибље чорбе и добре забаве

Током дводневног трајања Аласких вечери (22. и 23. јул), у Великом Градишту организована су многобројна риболовачка и друга такмичења. Своје такмичарско знање демонстрирали су најмлађи спортски риболовци, али и професионални Аласи, који су се пуних 5 часова надмудривали са реком у лову на сома. Посебно интересовање међу искусним риболовцима сваке године влада за ноћни лов на шарана.
Најмлађи риболовци, будућност професионалног риболова Великог Градишта, уз веселе поклике подигли су заставу Аласких вечери и тиме означили почетак дводневног славља.
У добро познатом амбијенту цвећа и зеленила, у градиштанском парку, тик уз Дунав, 120 кулинара из читаве Србије припремили су неограничене количине рибље чорбе. За велике мераклије, али и све друге који уживају у рибљим специјалитетима, врхунску рибљу чорбу као и гирице посетиоци су имали прилику да бесплатно дегустирају у петак, 22.јула. Ове рибље специјалитете обезбедило је предузеће „Србијашуме“, аласи Великог Градишта и Удружење жена „Тополовчанке“.
Туристичка организација трудила се да припреми квалитетан музичко забавни програм. У петак се за добро расположење свих посетилаца побринула Биља Крстић и Бистрик оркестар, а пре концерта, поздравни говор одржао је председник Скупштине општине Велико Градиште Владимир Штрбац и тиме отворио 56. Аласке вечери.
У суботу увече, након доделе награда најуспешнијим учесницима у свим категоријама, што уједно представља затварање такмичарског дела програма Аласких вечери, на хиљаде гледалаца, узело је учешће у великом народном весељу уз Миу Борисављевић.
У току два фестивалска дана одиграло се низ различитих такмичења у којима је учествовало око 600 учесника као и велики музички спектакл уз неколико хиљад апосетиоца.
Живот Аласа, симбол повезаности велике моћне реке и човека који је препознао сву њену снагу, лепоту и богатство, одвајкада је будио инспирацију и дубоко поштовање обичног човека. Уз рибље специјалитете и весело расположење, аласи су два дана славили свој празник. Ово је време када Градиште живи посебним животом, а читав град и околина одишу јединственим весељем.
На Дунаву, 22. јула, први су стартовали риболовци до 16.година старости. Они су демонстрирали своје умеће у улову рибе на пловак. Најуспешнији су били: Вук Пантић из Великог Градишта са освојеним трећим местом и уловом од 1.400 грама, Никола Јовановић из Великог Градишта са освојеним другим местом и уловом од укупно 1.440 грама и Павле Крстић из Пожаревца са освојеним првим местом и уловом тежине чак 2.140 грама. Све награде уручене су у суботу 23.јула на завршном концерту фестивала. Награде у овој категорији уручила је Директорка Културног центра „Властимир Павловић Царевац“ Сања Станковић.
У четвртак (21.јула) у 19 часова почео је лов на шарана, такмичење које се одржало на риболовачким теренима Терахум ДОО, а завршено је у 7 часова, у суботу 23.јула. За 36 сати такмичења уловљено је 114 шарана укупне тежине 467 килограма и 129 грама. Треће место освојила је екипа „Carp Tim Carelia“ из Кумана, са уловом од 65 кг и 680 грама. Друго место припало је екипи „ Carp Tim Biskuplje“ из Бискупља, са уловом од 74кг и 020г. Шампион у лову на шарана ове године била је екипа „Carp Tim Vasić I drugari“ из Великог Градишта, са уловом од 100 килограма и 560 грама. Највећи упецани шаран био је тежине 8кг и 400г, а уловила га је екипа „Carp Tim Zelja“ из Камијева. Награду у овој категорији уручила је директорка Туристичке организације општине Велико Градиште Дајана Стојановић.
Суботње јутро почело је бурно – у 6 часова Аласи су у чамцима испловили на Дунав и кренули у надмудривање са реком у лову на сома. Ово такмичење одигравало се неколико часова на Дунаву. Градишански Аласи су не само вредни, већ и хумани – сав новац од продаје улова биће дониран у хуманитарне. Овогодишња градиштанска бућка била је меморијалног карактера. Организована је у част нашег великог пријатеља и вредног аласа, Ивана Павловића, који нас је, нажалост, напустио прошле године. Победницима је, поред награда у виду ваучера, као специјална награда биле уручене и бућке од стране Десанке Николић, сестре Ивана Павловића, у знак сећања на незаборавног члана градиштанског аласког друштва.
Треће место освојио је тандем Пауновић Петар и Динић Владислав, а њихов улов био је 25 килограма и 050 грама. Друго место освојили су Окић Иван и Здравковић Станко, а они су уловили сомовину у укупној тежини од 29 килограма и 600 грама. Прво место освојио је тандем Докић Миливоје и Докић Филип, са укупном тежином улова од 43 килограма и 250 грама. Награде су уручиле заменик председника скупштине Солфина Јовановић и Десанка Николић. Такође уручена је и награда и најмлађем такмичару Лазару Петровићу.
Централни део манифестације је такмичење у припремању најбоље рибље чорбе. Овогодишње такмичење окупило је велики број кандидата из нашег дивног града, али и градова широм Србије – Београда, Вршца, Пожаревца, Јагодине, Костолца и Крагујевца.
Такмичење је завршено у 17 часова , а жири састављен од еминентних познавалаца рибљих специјалитета, у саставу: Окић Иван, Стефан Стефановић и председник жирија – Дарко Тадић; оцењивао је укус, изглед, боју, густину и заљућеност чорби.
Није било места никаквој сумњи када су се у дијагнози сложили врхунаски специјалисти, па нам као еликсир за дуг живот препуручили најбољу рибљу чорбу.
Хиљаде посетилаца са нестрпљењем је ишчекивало да чује бројеве награђених, а капитени екипа су се приближили бини и пажљиво слушали бројеве које је саопштио председник жирија. Треће место освојио је Ненад Здравковић из Београда, а награду је уручио Председник скупштине општине Велико Градиште Владимир Штрбац. За оне који проводе одмор и уживају у Великом Градишту и на Сребрном језеру жири нам је препоручио рибљу чорбу Зорана Митровића из Баточине која је освојила 2. место, а награду је уручио заменик председника општине Слађан Марковић. Ипак, за врхунске мераклије, али и све друге који уживају у рибљим специјалитетима, жири је рекао да је шампион у справљању рибље чорбе Мирослав Видак из Великог Градишта. Награду је уручио Председник општине Велико Градиште Драган Милић.
Проглашење победника означило је крај такмичарског дела програма и почетак великог народног весеља. Велики концерт Мие Борисављевић загрејао је атмосферу и одушевио публику, а у опште народном весељу уживали су и учесници манифестације, победници, али и они који су имали мање среће. Како и приличи оваквом догађају сви присутни послали су поруку са овог места да је најбитније радовати се животу. У ведром расположењу у друштву пријатеља, уз ексклузивне рибље специјалитете и добру музику, затворене су 56. Аласке вечери.
Туристичка организација Велико Градиште
https://www.facebook.com/TuristickaGradiste/photos




ЈКП „Дунав Велико Градиште“: Обавештење о планираном искључењу воде услед поправке квара у Великом Градишту

Ново насеље  – Улица 11. октобра и суседне улице

Обавештавамо кориснике градске водоводне мреже у насељу Велико Градиште, који се снабдевају водом у Новом насељу (Улица 11. октобар и суседне улице) да ће у току преподневних часова 26.07.2022. године, у периоду од 8 до 14 часова, због поправке квара привремено бити искључено водоснабдевање.

ЈКП Дунав ће настојати прекид траје што краће и одмах по окончању радова наставиће се водоснабдевање.

Наш број: 1642/2022

Датум: 25.07.2022. године

Јавно комунално предузеће

„Дунав Велико Градиште“




Обавештење о планираном искључењу воде услед поправке квара у Великом Градишту – улица Цара Душана

Обавештавамо кориснике градске водоводне мреже у насељу Велико Градиште, који се снабдевају водом у улици Цара Душана да ће у току преподневних часова 25.07.2022. године, оквирно у периоду од 8 до 10 часова, због поправке квара код корисника у улици Цара Душана привремено бити искључено водоснабдевање у овој улици.

ЈКП Дунав ће настојати прекид траје што краће и одмах по окончању радова наставиће се водоснабдевање.

Наш број:_1635/2022
Датум: 22.07.2022. године

Јавно комунално предузеће

„Дунав Велико Градиште“




Републички завод за статистику: Јавни позив за пријављивање кандидата за пописиваче у попису становништва, домаћинстава и станова 2022. године

Републички завод за статистику:

Јавни позив за пријављивање кандидата за пописиваче у попису становништва, домаћинстава и станова 2022. године