У Рамској тврђави уз звуке музике и воде обележен Дан Дунава

У Рамској тврђави на обали Дунава, синоћ је, уз композиције врхунских уметника инсипирисане водом и очувањем природе, организована прослава са презентовањем значаја очувања реке Дунав.

Главни мотив ове године, осим слогана “Откриј Дунав“ је и синтеза два веома важна сегмента, а то су вода и музика.

Обележавање Међународног дана реке Дунав уприличило је ЈВП “Србијаводе“ у сарадњи са Арт Линк фестивалом и општином Велико Градиште.

“Данас се налазимо овде, поред ове моћне Рамске тврђаве која има своју историјску вредност, своју војну и стратешку  вредност, привредни потенцијал, културни потенцијал“, рекао је у обраћањудиректор ЈВП “Србијаводе“ Горан Пузовић.

Он је нагласио потенцијал и важност овог догађаја: “Живот у Србији је нераскидиво везан са Дунавом – преко милион људи директно је везано за Дунав, а цела Србија индиректно живи уз Дунав и на Дунаву. Живимо у времену великих климатских промена када имамо сушне периоде који дуго трају, са високим температурама, а затим изузетне и обилне падавине, уз стварање озбиљних поплавних таласа, уништавају све оно што смо градили ми и наши претходници. Самим тим, наш задатак је да и даље радимо вредно, бринемо, покушамо да заштитимо имовину својих пријатеља, комшија, имовину државе, приватних предузетника…Данас имамо две кључне речи које се користе – то су вода и екологија. Данашња манифестација, под називом “Откриј Дунав“, нам сама говори шта је наш циљ и шта је задатак – то је едукација, указивање на вредности Дунава, како за нашу земљу тако и све земље подунавског региона.“.

“Ми који живимо поред Дунава смо мало привилеговани – имамо реку Дунав у Великом Градишту, реку Пек која се, скоро у центру града, улива у Дунав и имамо прелепо Сребрно језеро које постаје препознатљива туристичка дестинација, не само за Браничевски округ већ и за Србију јер имамо све више страних гостију. Очекујемо да буде још боље завршетком инвестиција које се тренутно раде, уз помоћ Владе Републике Србије и ресорних министарстава.“, рекао је домаћин манифестације, председник општине Велико Градиште

“Дунав је веома значајан, на обали Дунава се живи и од Дунава се живи. Дунав зна да буде леп, зна да буде и опасан. 2006. године, када је била највећа вода у историји Градишта, радиште било једини град који се спасао од поплава. Надам се да ћемо да бринемо о томе, али да ћемо да памтимо оне лепе тренутке уз Дунав.“, рекао је Милић, уз поруку да чувамо Дунав и реке јер немамо резервне да оставимо геерацијама које долазе.

У склопу фестивала, чија је тема музика на тврђавама уз звуке воде, на обали Дунава наступили су најистакнутији уметници, концерт мајстор Федор Рудин, солиста и Јан Фоглер, виолончело у пратњи ансамбла Камерата Балканика.

Овогодишњи Дан Дунава обогатиле су и изложба неколико удружења жена у караван сарају као и  ликовна колонија Удружења ликовних уметника “Ђура Јакшић“ из Пожаревца на тему Рамска тврђава.

Међународни Дан Дунава обележава се сваког 29. јуна и представља интегрални део сарадње подунавских земаља.  Прославља се у свих четрнаест земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, како би се указало на значај ове реке.

    Манифестација Дан Дунава

Интервју: Драган Милић и Јан Фоглер