Договорен наставак сарадње са Helvetas SwissIntercooperation SRB

У четвртак 09. јуна, у кабинету председника општине Велико Градиште уприличен је састанак између представника ове општине и Helvetas SwissIntercooperation SRB.

Поред председника општине Драгана Милића, састанку су, испред Helvetas SwissIntercooperation SRB, присуствовали Александер Грунауер и Наташа Чорбић те представници општине Велико Градиште начелница Општинске управе Сања Стојадиновић и руководилац Одељења за финанасије Јелена Пантић.

Том приликом, наглашена је успешна сарадња између Helvetas SwissIntercooperation SRB и општине Велико Градиште већ дужи низ година. Идеја овог састанка је да се сагледају неки нови аспекти који могу да буду од великог интереса за ову локалну самоуправу као и сарадња са “Фондацијом Конрад Аденауер“ која се својим међународним радом залаже да људи широм света живе достојанствено и слободно.

У оквиру ове сарадње биће организован форум где ће председници локалних самоуправа, учесница пројекта, моћи да размене своја искуства, али и да изнесу проблеме у раду са јавним предузећима Републике Србије.

Програм “Одговорне локалне финансије и укључивање грађана“ се реализује у периоду од 2021. до 2025. године где општина Велико Градиште добија:

  • Стручне подршке у изради вишегодишњих планова активности за укључивање грађана/грађанки у процесе доношења одлука о трошењу средставаизсопственогбуџета.
  • Специјалне техничке помоћи намењене политичком вођству и општинској администрацији. Помоћ ће се пружати кроз радионице, учење на радном месту, студијске посете/размене, дизајн модела аката локалне самоуправе, менторство.
  • Подршке одабраним саветима месних заједница у примени партиципативних механизама у развоју и имплементацији развојних програма и финансијских планова одабраних месних заједница.
  • Подршке локалне самоуправе у дизајнирању и примени документа који анализирају родну перспективу и перспективу социјалне искључености у локалним политикама.
  • Подршке локалне самоуправе у примени прописаних/ревидираних и усвојених пословника и садржаја за објављивање извештаја о јавној расправи.
  • Подршке преноса искустава и иновативних пракси у друге локалне самоуправе.
  • Подршке да активно учествују у дијалогу са надлежним институцијама којим се креира и побољшава спровођење политике у области укључивања грађана/грађанки и трендовима јавног грађанског праћења квалитета и инклузивне праксе у дефинисању локалних политика. Дијалог ће бити фасилитиран од стране Програма.
  • Подршке локалној самоуправи дакреира и предложе нова електронских решења за укључивање грађана/грађанки на нивоу локалне самоуправе, чију ће израду подржавати Програм.

image_pdfimage_print