Бакља мира трасом уз Дунав – реку мира стиже до Великог Градишта

Кроз Велико Градиште проћиће 30. јуна Трка мира, међународна штафетна трка позната у свету као Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run, након прекида узрокованог мерама услед ковида.

Међународни тим Peace Run-а посетио је, уз мото: “Мир почиње од мене!”, и локалну самоуправу где их је дочекао председник општине Драган Милић са сарадницима.

“Радујем се што ова трка долази у Велико Градиште и залажемо се, не за тренутак мира него да мир буде стално присутан, то људима треба. Овде прође све велики број људи из Великог Градишта, Србије и иностранства који ће, вероватно, да се придруже нашем апелу за мир. Ми ћемо, као општина, да подржимо ову трку максимално, то смо већ радили и радићемо и убудуће.“, рекао је Милић, захваливши организаторима, тркачима и свим људима добре воље који се залажу за мир.

Бакља мира путује Европском трасом која прати ток Дунава који је проглашен “Реком мира” у оквиру међународног пројекта “Sri Chinmoy Peace Blossoms”. На путу кроз нашу земљу пролази кроз Бачку Паланку, Нови Сад, Сремске Карловце, Инђију, Стару Пазову, Нову Пазову, Београд, Гроцку, Смедерево, Пожаревац, Костолац, Виминацијум, Велико Градиште, Голубац, Добру, Лепенски вир, Доњи Милановац, Кладово, Неготин и Видин, након чега ће напустити Србију у правцу Бугарске.

Овом је приликом, као и у неколико градова у другим земљама кроз које Дунав протиче, постављена табла са натписом „Дунав река мира“ као обележје људске тежње и настојања да се успостави мир на планети.

Трка ће ове године пратити трасу од извора Дунав до ушћа у Црно море, а у Велико Градиште стиже 30. јуна, у 16 часова, у градски парк где ће тркачи бити дочекани уз културно-уметнички програм.

Трку мира подржава Народна скупштина Србије и на тај начин шаље у свет поруку да је мир једина опција, рекао је представник организатора.

Најдужа штафетна трка на свету Трка мира – Peace Run прошла је кроз Велико Градиште 2018. године, по први пут.