Стална конференција градова и општина уручила општини Велико Градиште рачунарску опрему

Поводом додељене годишње награде општини Велико Градиште за најбољу општинску управу у области Одговорност и владавина права, Стална конференције градова и општина (СКГО) поклонила је данас рачунарску опрему овој локалној самоуправи.

Три рачунара и три брза скенера председнику општине Драгану Милићу свечано је уручио заменик генералног секретара СКГО Иван Миливојевић, у присуству руководства општине и сарадника.

Општина је освојила ову награду за израду Антикорупцијског плана на конкурсу Министарства државне управе и локалне самоуправе за доделу годишњих награда за најбоље општинске управе у области Одговорност и владавина права, којом приликом јој је додељен износ од 2.300.000 динара.

“Ова награда нам причињава задовољство јер је на неки начин доказ да се цени неки рад. Ми, као општина, постојимо ту због грађана, због пореских обвезника, због странака. И, заиста, када стигне једно овакво признање, то је доказ да смо у функцији тих људи што и треба да будемо. Ово је друго признање за 1. место, прошле године и ове, и мислим да имамо тим, а када направе добар пројекат то много годи, да подижемо ниво услуга за једну степеницу више, да будемо бољи.“, истакао је председник Милић.

Он је овом приликом захвалио Радној групи, читавом тиму, Управи као и СКГО на изузетној сарадњи као и Министарству државне управе и локалне самоуправе. Захвалност је упућена и Влади Швајцарске која је то уврстила у свој програм и, као награду, доделила средства која ће побољшати рад општине.

Заменик генералног секретара СКГО Миливојевић посебно је похвалио општину Велико Градиште будући да је већ друга година за редом како добија једну од награда за пример доброг управљања на локалном нивоу. Програм je реализован кроз пројекат који подржава Влада Швајцарске Swiss PRO за унапређење доброг управљања и социјалне укључености.

“Ово је такмичење које већ четири године МДУЛС и СКГО спроводе како би се промовисали принципи доброг управљања на локалном нивоу. И прошлогодишњи пример, када се радило на укључивању грађана у процес доношења буџета и процесу израде и доношења Антикорупцијског плана су заиста примери које желимо да поделимо са другим општинама у Србији и који показују како локална власт треба одговорно да се понаша према потребама грађана и према потребама привреде.“, нагласио је Миливојевић.

Како је рекао, Антикроупцијски план је само један корак у спречавању ризика од корупције, а предвиђен је и низ одређених мера и активности, попут доношење аката које треба да спрече појаву корупције и у ком смислу ће СКГО пружити даљу подршку општини Велико Градиште као што је то учинила и другим општинама.

Господин Миливојевић је похвалио интензивну дугогодишњу сарадњу општине и СКГО, подсетивши да је само у последње три године ова општина била корисник и неколико грантова из средстава Европске уније које је спроводила СКГО. Он је подсетио на грант за унапређење управљања јавном својином општине, грант из програма за инклузију Рома и Ромкиња као и израду плана за унапређење водовода и канализационе мреже у насељу у којем живи ромска популација као и на сарадњу кроз директну подршку у области партиципативног буџетирања, у областима програмског буџетирања и у области управљања људским ресурсима које СКГО спроводи са Саветом европе.

Овом приком најављена је још једна донација, у износу од око 1,5 милиона динара, кроз коју би општина добила додатну рачунарску опрему за унапређење рада локалних инспекција као што су мобилни рачунари, мобилни штампачи и сервери.

Будући да се програм Swiss PRO за унапређење доброг управљања и социјалне укључености  ове године завршава, господин Миливојевић је изразио наду да ће СКГО у наредним годинама наставиту да са МДУЛС, поред фонда који Министарство обезбеђује, такође обезбедити и додатна средства којима би стимулисала општине да своје примере добре праксе приказују другим општинама у Србији.

Драган Милић и Иван Миливојевић

 

image_pdfimage_print