У општини Велико Градиште одржан скуп поводом годишње награде за најбољу општинску управу у области транспарентности и учешћа јавности у раду

Данас је у свечаној сали Скупштине општине Велико Градиште одржан скуп поводом додељене годишње награде за најбољу општинску управу у области транспарентности и учешћа јавности у раду, за пример добре праксе под називом “ Укључивање јавности у процес израде Одлуке о буџету за 2021. годину“.

Управо ова средства уложена су у реновирање и адаптацију свечане сале у којој су се окупили данашњи учесници.

“На првом националном годишњем такмичењу у 2018. години, општина Велико Градиште освојила је треће место. Ту се нисмо разочарали и, наравно, мотивисало нас је да се пријавимо већ после годину дана и да унапредимо транспарентност рада локалне самоуправе и грађанско учешће увођењем јавног буџетског портала и иновативним приступом укључивања младих и ђака основних и средњих школа у јавне расправе о буџету које је спровела Радна група за израду буџета.“, навео је домаћин скупа, председник општине Драган Милић, похваливши рад ове групе на терену где се показала велика подударност потреба грађана са плановима опшптине.

Награде за локалне самоуправе обезбедило је Министарство државне управе и локалне самоуправе из Буџетског фонда за програм локалне смоуправе, у износу од по 2,3 милиона динара, док је додатни наградни фонд од 1,8 милиона доделила Стална конференција градова и опшгина из буџета пројекта “Унапређење доброг управљања на локалном нивоу“ спроведеном у оквиру програма “Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и осцијалне укључености – Swiss PRO у сарадњи са Владом Србије, а који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS) у партнесрству са СКГО. Део средстава у износу од 2,5 милиона обезбедила је и локална самоуправа са чиме је укупна инвестиција износила 6,6 милиона динара.

Како је најавио председник Милић, пројектом МДУЛС-а одобрена су и средства од 8 милиона динара за е-Скупштину те је данас у општини потписан и уговор кроз који ће у овој сали ускоро бити инсталирана опрема којом ће бити унапређен рад Скупштине.

Као најзначајнији резултат пројекта председник општине је истакао укључивање грађана у креирање буџета где су били у позицији да кажу где треба уложити средства, да виде за шта издвајају свој динар кроз порез и буду задовољни реализацијом предлога.

“Нема тајни у буџету – буџет треба да иде на сајт, народ – грађани, порески обвезници морају буду информисани где се троши новац и то увек треба да буде доступно.“, нагласио је Милић.

Преневши срдачне поздраве министарке Марије Обрадовић, шеф кабинета Министарства државне управе и локалне самоуправе Александар Ловчански подсетио је још једном на успостављење годишње награде за најбољу локалну самоуправу.

“Намера је била да се из многих свакодневних активности које спроводе ЈЛС издвоје награде и промовишу оне које посебним примером указују на могуће правце промене у области добре управе“.

Он је нагласио да је “било евдентно да је општина Велико Градиште путем спродеденог анкетирања и одржавањем састанака и свеобухватне јавне расправе омогућила свим заинтересованим странама да дају своје предлоге и укључила их у процес доношења одлуке о буџету.

Ловчански је изразио задовољство када се у име овог министарства препознају резултати као што су они у Великом Градишту који су пример за све остале ЈЛС, а последице су законских решења које предлаже МДУЛС. Како је рекао, сврха награде се не огледа само у висини средстава већ се престиж те награде остварује кроз њену јединственост и конкуренцију великог броја ЈЛС које пријављују своје предлоге чиме демонстрирају напредак у одређеној области.

Шеф Кабинета министарке МДУЛС најавио је и да ће општина, кроз програм “Партнерство за локални развој“ који Министарство спроводи у сарадњи са UNDP , у 2022. године реконструисати систем јавне расвете, а који се финансира и делом из средстава Европске инвестиционе банке. Том приликом старе светиљке биће замењене новим на LED технологији, као и инсталације нових разводних табли и система даљинског управљања и надзора и подешавања на преко 4.500 пунктова у 25 села чиме ће се остварити позитиван утицај на животну средину, смањење ресурса за одржавање и уштеду у потрошњи електричне енергије за преко 50 одсто, али и безбедност грађана и имовине те локални туризам.

Представница Програма Swiss PRO и UNOPS Маида Јусуфовић истакла је да Влада Швајцарске преко 20 година помаже развој Србије и једна од приоритетних области је добро управљање са циљем да се градови и општине подстакну да активно унапређују услуге које пружају грађанима те да је општина Велико Градиште истакнут пример и партнер тог програма на овом путу.

Како је рекао Невен Добријевић, представник Програма Уједињених нација за развој (UNDP) “транспарентност и одговорно управљање повереним средствима, не само јавним, од круцијалне је важности у сваком раду зато јер је ту битно поверење, елиминација потенцијалне корупције као и планирање даљег развоја сваке ЛС“, истакавши да планирање тереба да буде на нивоу заједнице, а не појединаца као и да је важно да се јавност не укључује само у процесу планирања вeћ и у извршењу буџета.

Честитајући општини Велико Градиште на успеху, генерални секретар Сталне конференције градова и општина Никола Тарбук истакао је како је ово прави пример како једна општина може да различите пројекте и различите иницијативе увеже у један пун добитак. Он је додао и да је општина једна од првих 10 које је у првој фази кренула да отвара Буџетски портал што је показало намеру да транспарентно управља сопственим финансијама што је и довело до тога да добије прву награду у овој категорији.

“То је свакако, нешто што ми желимо да промовишемо као организација која окупља општине – како се може, из фазе у фазу, из различитих пројеката добити заједнички добитак.“.

Уз пратећу видео презентацију, представница општине Велико Градиште и члан Радне групе за израду буџета Дајана Стојановић представила је главне резултатe транспарентности и укључивања јавности у раду локалне самоуправе. Како је, између осталог, навела процес партиципативног буџетирања састојао се из три фазе: фазе обавештавања јавности о процесу, фазе укључивања грађана у процес и фазе обавештавања јавности о спроведеном процесу са намером општине да у току самог процеса оствари директан контакт са што већим бројем грађана, ради што веће транспарентности и  представљања на што једноставнији начин.

Текуће и нове планове општине Велико Градиште представио је председник Скупштине општине Велико Градиште Владимир Штрбац: “Основни циљ је да се обезбеди социјални напредак, смањење сиромаштва, пружање квалитеног образовања и здравствене заштите. ‘Једнака могућност за све’ је наш мото, овог града.“, нагласивши да су са тим циљевима усаглашени и сви кључни инфраструктурни пројекти и креирање буџета. Он је овом приликом поменуо најзначајније пројекте као што су реконструкција Рамске тврђаве, изградња спортске хале на Сребрном језеру, путна и комунална инфораструктура док су тренутно у реализацији пројекти изградње пристана у Раму као и реконструкција шетне стазе, а у плану изградња шетно-бициклистичке стазе Рам-Затоње, изградња полуолимпијског затвореног базена и туристичког аеродрома на Сребрном језеру, реконструкција трга и главне улице те изградња марине и једриличарског центра.

Како је напоменуо Штрбац, приватна улагања у изградњу смештајних капацитета и пратећих садржаја су вишемилионска, а Општинска управа то подстиче са 30 одсто умањења за улагање у туризам и повезане делатности. Такође, ту су и подстицајне мере у пољопривреди, изградња система за пречишћавање отпадних вода и недостајуће канализационе мреже у граду, али и четири села. Врши се и унапређивање грејања у школама и спортској хали.

Поменити су и капитални пројекти од којих су најзначајнији изградња водовода и канализације око Сребрног језера, санација несанитарне депоније, чишћење Сребрног језера као и решавање питања водоснабдевања и управљања отпадним водама на територије општине Велико Градиште. РЕконструисан је Дом здравља, набављена опрема, намештеј, нов рендген, четири портабл ултразвучна апарата, статични 3D УЗ и дигитални колпоскоп, а у току је једини скрининг карцинома штитне жлезде у Србији. Изграђене су и фудбалске свлачионице и извршена доградња дечјег вртића.

У оквиру услуга “сервис грађана“ тренутно се у Великом Градишту, преко Добре управе, реализује е-Скупштина, управљање јавном имовином, развијен је ГИС систем, апланира се и увођење “јединственог управног места“, напоменуо је председник Скупштине, захваливши свима који су пружили помоћ у реализацији.

Присутнима се обратила и Бојана Гашић Праштало, менаџерка пројекта испред СКГО, признањем за добијену награду и двогодишњу сарадњу са општином Велико Градиште, а пре свега Одељењем за финансије, што је значајно допринело да се реализује и друга фаза пројекта у периоду 2019-2022, уз подршку  UNDP и SIDA.

Буџетски портал општине Велико Градиште представила је Јелена Пантић, руководилац Одељења за финансије, захваливши се на подршци Министарству државне управе и локалне самоуправе, Сталној конференцији градова и општина, донаторима, руководству општине као и Радној групи за израду буџета.

Почасни гост овог скупа био је досадашњи генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић којем је, овом приликом, председник општине Драган Милић захвалио на дугогодишњој сарадњи која се одвијала на обострано задовољство и које је резултирало бројним успешно реализованим пројектима што је потврдио и Станичић рекавши да ће СКГО наставити у истом смеру, још боље и брже него што је до сад радила и захваливши уједно на урученом поклону.

Свечаном скупу су присуствовали и заменици председника општине и председника Скупштине, начелница Општинске управе, општински правобранилац као и чланови Радне групе за израду буџета општине Велико Градиште.

Драган Милић, председник општине Велико Градиште

image_pdfimage_print