Обавештење о забрани паљења ватре на отвореном простору

Општински штаб за ванредне ситуације општине Велико Градиште издао је саопштење за јавност у коме се упозоравају грађани о опасности неконтролисаног паљења стрних усева, спаљивања биљних остатака на отвореном простору и забрани паљења ватре у шумама.

Наступајући период високих температура погодује настанку шумских пожара те се моле грађани који у овом временском периоду годишњи одмор користе за боравак у природи да се одговорно понашају.

Током боравка у природи и извођења радова на пољима не трeба да се пале ватре на отвореном јер се може проширити и изазавти шумске пожаре чије су штете непроцењиве.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарства заштите животне средине упозоравају да је законом  забрањено неконтролисано паљење ватре на отвореном простору, уколико та места нису за то предвиђена и обезбеђена.

Законом је забрањено и паљење корова, стрњишта, траве и другог растиња, као и паљење отворене ватре у шуми и на земљишту у непосредној близини шуме, на удаљености мањој од 200 метара од руба шуме.

Прекршиоци горе наведених мера ће бити сакционисани прекршајним и кривичним казнама.

Општински штаб за ванредне ситуације општине Велико Градиште позива грађане да, уколико уоче ватру на отвореном, мањи пожар и пожар у шуми,о томе одмах обавесте Ватрогасну јединицу Велико Градиште тел: 012/766-23-91 или 193.

image_pdfimage_print