У Великом Градишту одржан 27. Музички фестивал „Царевчеви дани“

По 27. пут, од 12. од 14. јула, Велико Градиште је било музички центар Србије у коме су се окупили љубитељи виолине и вокалне интерпретације. Под покровитељством oпштине Велико Градиште, Министарства културе и информисања Републике Србије, кроз три фестивалска дана одржан је Музички фестивал „Царевчеви дани“, инспирисан бардом изворне народне музике Властимиром Павловићем Царевцем.

Овогодишње фестивалске свечаности почеле су у Царевцу, родном селу музичара, по којем је и добио надимак. Након полагања венца на спомен-плочу и споменик Властимиру Павловићу, присутнима се пригодном беседом обратила в. д. директора Културног центра Браниславка Величковић. Председник МЗ Царевац Ненад Аћимовић је свечано отворио изложбу „Свилен конац – Царевчево златно гудало“ која је по први пут постављена на том месту. У селу је уприличен и културно-уметнички програм  „Хајд поведи весело“ на коме су наступили млади фолкорни играчи  и певачка група АНИП „Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште , КУД “Младост“ из Пољане, иструментални солиста на фрули Љубиша Зарић, вокални солиста Јована Ђикановић, млади иструментални солиста на хармоници Марко Митић. Новина овогодишњег програма била је изложба народних рукотворина у организацији Удружења жена „Тополовчанке“ и уз гостовање удружења жена из Рама, Ђуракова и Бискупља.

Истог дана, у вечерњим часовима, свечаност је настављена у Великом Градишту. У поподневном термину, у сали Скупштине општине одржан је традиционални концерт „Мокрањац-Царевцу“ на коме су наступили ученици и професори Музичке школе “Стеван Мокрањац“ Пожаревац – одељења из Великог Градишта и Кучева. У оквиру концерта свечано је промовисан концертни клавир наступом признатог уметника и пијанисте Небоше Максимовића. По завршетку концерта, на сцени Културног центра, глумица Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ из Зајечара Наташа  Петровић извела је монодраму „Чучук Стана“, по тексту и у режији Жељка Хубача. Музички програм је настављен у Цркви Св. Архангела Гаврила, у извођењу групе Руковет, и уз промоцију књиге „Огледи о српској музици“, Драгана Млађеновића Шекспира. Посетиоци су имали прилике да се, осим уживања у музици, упознају са иструментима из ренесансног периода.

Други фестивалски дан отпочео је у градском парку, церемонијом полагања венца на споменик Царевцу и подизањем фестивалске заставе. На свечаности, присутнима се у име жирија песничког конкурса, обратио проф. Игор Мишуровић након чега је прочитана трећенаграђена песма, младе ауторке Ање–Марије Живановић. Церемонија је уобличена инспиративном беседом Весне Новковић, директорке Средње школе „Милоје Васић“ из Великог Градишта. Овом приликом, на оближњој згради на Житном тргу, откривен је мурал Властимира Павловића Царевца, аутора Николе Пршендића, академског сликара. На свечаности су говорили проф. Никола Рацков, аутор мурала и председник Скупштине општине Велико Градиште Владимир Штрбац.

Програм је настављен у вечерњим часовима на летњој позорници на обали Дунава где је 27. по реду фестивал „Царевчеви дани“ свечано отворио председник општине Драган Милић. У оквиру концерта “Цару у част“ наступили су Народни оркестар РТС-а, вокални солисти Ренато Хенц и Софија Перић, АНИП “Властимир Павловић Царевац“, лауреат виолинског такмичења Милан Минић и фрулашица Марија Радовановић.

Финални фестивалски дан, у подневном термину, био је резервисан за „Подневне разговоре“ и два програмска садржаја. Том приликом представљен је и 20. јубиларни, примерак фестивалског билтена „Царевчева лира“ о коме су говорили историчар проф. Ненад Михајловић и уредник Жарко Жиавновић. Након тога, прочитана је другонаграђена песма, аутора Јована Бундала, а награђеним песницима уручене дипломе за најбоље радове поетског конкурса. Програм је оплеменио и наступ вокалне солисткиње Данке Стојиљковић у пратњи Илије Павловића на хармоници. У оквиру Округлог стола на тему “Лексикон народне музике у Србији“ говорили су проф. Никола Рацков и уметнички директор Фестивала Мирјана Дробац. О визији Фестивала говорили су председник општине Драган Милић и  в.д. директора Културног центра Браниславка Величковић.

Најбитнији сегмент овог фестивала отпочео је на летњој позорници беседом истакнуте глумице Горице Поповић да би био настављен надметањем тринаесторо младих виолиниста у пратњи Народног оркестра РТС-а, под управом Владе Пановића. О најбољима је одлучивао стручни жири састављен од еминентних уметника из света музике: иструменталиста на хармоници Љубиша Павковић, виолинисти Бојан Павловић и Зоран Бахуцки. За то време, у ревијалном програму наступили су вокални солисти Данка Стојиљковић, Ненад Манојловић, Немања Максимовић и Вера Столић, а вече је обележио и иструментални наступ Љубише Павковића на хармоници. По одлуци жирија, ласкаву титулу лауреата понео је Урош Грчак из Београда, коме је припала статуета Царевца, виолина из мајсторске радионице Јана Немчека, новчана награда, монографија „Од злата гудало“ и награда Музичке продукције РТС-а. Другопласирани такмичар је Немања Радивојевић из Јабучја код Лајковца, а трећепласирани Иван Бошковић из Старчева код Петровца на Млави. Осим главних, уручене су и специјалне награде које су отишле у руке Уроша Грчака (награда публике),  Луке Ђорђевић (најбоље изведена песма), Игора Пејовића (најбоље изведено коло), Анастасија Никлић (најбољи сценски наступ), Јован Николић (најмађи учесник). Након проглашења, заменик председника општине Слађан Марковић свечано је затворио овогодишњи фестивал. На самом крају, по традицији, сви такмичари-виолинисти засвирали су Топџијско коло, на челу са ментром Зораном Ковачевићем.

У оквиру Фестивала, од 11. до 14. јула, у Дому ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ у Пожаревцу, одржана је Летња академија народне музике коју је водио ментор Зоран Ковачевић где је учествовало деветоро пријављених виолиниста.

Организатор и носилац ове изузетне музичке манифестације је ЈУ Културни центар „Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште.

 

image_pdfimage_print