Пуштен у функцију реновиран Дом здравља

У оквиру посете поводом обележавања Дана општине Велико Градиште, реновирани Дом здравља обишли су заменица директора Канцеларије за управљање јавним улагањима  Сандра Недељковић и државни секретари Министарства здравља др Радисав Шћепановић, Министарства трговине, туризма и телекомуникација Жикица Несторовић и Министарства омладине и спорта Милан Савић.

У пратњи домаћина, председника општине Драгана Милића и директорке Дома здравља Љиљане Стевановић, представници ресорних министарстава обишли су ову здравствену установу, опремљену савременим апаратима.

Како је напоменула директорка Дома здравља, након 20 година рада на дотрајалој апаратури и добијеној лиценци за рад на новој, отпочиње савремена радиолошка дијагностика у овој установи.

Она је подсетила и на период рада у пандемијским условима као и помоћ општине у функционисању ковид амбуланте док је од почетка године у Дому здравља вакцинисано више од 5.600 становника и напоменула да је установи потребно још једно санитетско возило.

Похваливши сјајне резултате здравствене установе, државни секретар Министарства здравља указао је на добробити разумевања локалне самоуправе за функционисање друштва у целини и важност одлуке Репбулике да примарна здравствена заштита пређу на бригу Министарства здравља како би водили рачуна о инвестицијама, простору, куповини опреме и обезбеђивању кадра са најсавременијим стандардима. Oн је овом приликом и симболично предао Дом здравља на коришћење.

“Овај објекат је још један доказ добре синергије и сарадње националног и локалног нивоа власти, политике Владе Републике Србије да све објекте јавне намене у области здравства, образовања, здравствене заштите доведе на висок стандард, пре свега здравствених радника, који свеки дан пружају здравствену негу нашим грађанима, да раде у адекватном простору, да грађани имају поверење кад дођу, и у лекаре и у медицинско особље.“, навела је представница Канцеларије за јавна улагања, истакавши да је највећи значај овог улагања начин грејања помоћу топлотних пумпи чиме је остварена енергетска ефикасност, заштита животне средине и штедња електричне енергије.

Она је подсетила и да Канцеларија са општином ради и на пројекту Музичке школе “Стеван Мокрањац“ у Великом Градишту, а опредељена средства износе 26.000.000 динара.

Реконструкцију Дома здравља финасирала је Канцеларија за јавна улагања износом од 122.628.091 динара док је пројектно-техничку документацију и надзор обезбедила општина велико Градиште средствима у износу од 4.000.000 динара и још 6.000.000 за набавку намештаја и инвентара.

Кроз пројекат прекограничне сарадње, у вредности 146.356 евра и учешћем општине од 15 одсто, добијен је портабл ултразвучни апарата с могућношћу скрининга карцинома тироидне жлезде, а ултразвучни апарат и дигитални колпоскоп, укупне вредност 4.684.800 динара од чега је општина обезбедила 1.108.061 динара, добијен је у сарадњи са Кабинетом министра без портфеља задуженог за популациону политику. Министарство правде доделило је 9.800.000 динара за дигитални рендген апарат.

Министарство здравља је у претходном периоду учествовало у изградњи амбуланте у Средњеву са 2.000.000, 1.500.000 динара за санацију и адаптацију водоводне и канализационе мреже у амбуланти Мајиловац. За ову установу издвојило је за реконструкција подова и тоалета 2.500.000, а кроз грант пројекат “Превентивом до здравља“, још 3.499.860 динара.