Програм Exchange 5 реализован и у општини Велико Градиште

Програм Европске уније Exchange 5, чији је један од учесника и општина Велико Градиште, успешно је окончан прошле недеље, одржавањем завршне конференције у Београду.

Четворогодишњи Програм реализован је као пета фаза развојне подршке ЕУ непосредно намењене локалним самоуправама. Стручни тим Програма је, кроз реализацију грант шеме, пружање стручне подршке градовима и општинама и уз њихову сарадњу, достигао планиране циљеве.

Програм, укупне вредности 4,75 милиона евра, реализован је кроз две компоненте од којих је прва била управљање имовином локалне самоуправе које су добиле експертску подршку, а друга програмско и капитално буџетирање на локалном нивоу и повезивање са оквирима развојног планирања са свеобухватном подршком у процесу програмског и капиталног, родног буџетирања и за унапређивање транспарентности буџета.

Како се наводи на сајту СКГО, у оквиру Програма, осим градова и општина изабраних на конкурсу, појединим активностима подршке биле су обухваћене све локалне самоуправе у Србији – кроз акредитоване обуке за управљање имовином и инструктивне семинаре за различите  фазе буџетског циклуса у складу са Законом о буџетском систему и методологијама прописаним од Министарства финансија, моделе за израду/унапређење локалних аката, те континуирану саветодавну помоћ за специфична питања из обе програмске области.

Овом приликом, присутнима су се обратили помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Саша Могић, шеф Сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Републици Србији Ингве Енгстром, помоћник министра за европске интеграције Душан Чаркић и генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић.

На конференцији су представљени и кључни елементи и постигнућа по компонентама Exchange 5, уз доделу захвалница градовима и општинама који су били директни корисници подршке, а премијерно је емитован и филм о искуствима локалних самоуправа и унапређењима оствареним у локалним заједницама кроз овај програм.

Izvor: http://www.skgo.org/vesti/detaljno/2708/zavrsen-program-exchange-5

ПРОМОТИВНИ ФИЛМ EXCHANGE 5 – ЗНАЊЕ НА ДАР

image_pdfimage_print