Похвала општини Велико Градиште за транспарентност података

Током недавног гостовања у емисији Нови дан на Н1, на тему “Буџети локалних самоуправа“, Немања Ненадић из организације Транспарентост Србија, између осталог, похвалио је за транспарентност података о буџету две локалне самоуправе од којих је једна општина Велико Градиште.

Он је навео да Транспарентност Србија већ дужи низ година ради истраживање о транспарентности локалних власти те да је недавно представљен један круг тог истраживања. Како је рекао, јавност података о буџету је далеко од задовољавајућег нивоа – негде око половине критеријума који се оцењују, кад се гледа читава Србија у просеку, али има и добрих примера.

Као одличне, оценио је и јавно похвалио, општине Велико Градиште и Сокобању које су обе имале максималан број поена.

Овде је истакнуто да су, поред усвојеног буџета, што је законска обавеза, објављени и подаци о реализацији буџета, односно извршењу, колико је потрошено, где се та пракса веома разликује и навео ове општине за пример будући да врло ажурно објављују извештаје.

Како је Ненадић нагласио, битно је и да се види да ли су одржане јавне расправе о буџету, да ли грађани могу да утичу, да ли се ради тзв. грађански буџет као и да се грађанима објасни на шта ће новац бити потрошен.

Извор: https://rs.n1info.com/

 

image_pdfimage_print