Отворена Галерија савремене уметности у згради Народног музеја

У Народном музеју Велико Градиште, у среду 14. јула, свечано је отворена прва Галерија савремене уметности у овом граду.

Овом приликом премијерно је представљен део слика из збирке Музеја, сакупљене на ликовним колонијама у претходне три године, у организацији Народног музеја Велико Градиште.

“У Великом Градишту постоје три тајна места, једно је улица попустљивости сентименталним осећањима, друго место је кућа у коју је долазила Милена и треће, мала хидроцентра на реци Пек. Кда се уморе од постојећег живота, Градиштанци оду на ова тајна места, отворе врата на дну дворишта и заувек оду. Два аутора која су заступљена на овој изложби, која се премијерно вечерас показује као део музејске збирке, нису више са нама – Радојка Самарџија и Кемал Рамујкић. Надамо се да ће 12 изложби годишње, 120 изложби за десет година, омогућити да ово место, Галерија савремене уметности, ако не постане тајно, оно бар култно место, у коме ће генерације имати један посебан чин виђења, које је феномен сам по себи и који превазилази мишљење, јер гледање је став који је ослобођен било каквог осуђивања.“, поручио је директор Музеја мр Драган Богичић, захваливши Министарству културе и информисања на несебичној подршци као и локалној самоуправи која је, како је рекао, овом приликом показала да спроводи у дело принцип децентрализације културе у Републици Србији.

Изложбу је отворито помоћник министра културе и информисања Радован Јокић, преневши поздраве потпредседнице Владе и министарке Маје Гојковић чије министарство је финансирало обнову овог култног простора.

“Добра је прилика и леп гест Министарства да учествује у оваквим, могу слободно да кажем “добрим захтевима“, рекао је Јокић. Он је додао и да је, након тридесетогодишње приче о децентрализацији у Србији, пројектом “Градови у фокусу“ којим је и ова галерија реализована, она постала реална и да је грађани осећају, а нарочито они који желе да имају култлурне просторе, да и њихова деца могу да живе под капом културе, да се развијају, развијају своју средину, буду бољи и они и њихов град.

Министарство културе и информисања одвојило је прошле године око 120, а ове 350 милиона динара за овакве пројекте, како је напоменуо Јокић, најважније пројекте од општег интереса за Србију, за српску културу и за људе који живе и раде у култури, поготово у мањим срединама, а које ће кроз ову подршку имати прилику да покажу да јесу мале, али да мисле и сањају велике ствари.

“Чувајте Велико Градиште, развијајте га, то је суштина јер оно јесте “велико“ Градиште и нема места које има тако лепо име које инспирише, да у свему будете добри и велики.“, поручио је помоћник министра уз намеру Министарства да се и убудуће одазове на овакве захтеве, нарочито када се види шта је урађено и шта још може.

Отварање Галерије и улагање у културу овог места подржало је и руководство општине на челу са председником Драганом Милићем.

И како је на почетку рекао директор Музеја, захваливши присутнима на доласку, то “показује да нисмо изгубили себе и постали заточеници празнине која постаје све већа и већа. Отварањем Галерије савремене уметности у Великом Градишту можда пожелимо да више шетамо малим, безначајним деловима Великог Градишта које са овим галеријским простором обухвата и духовни део наше личности“.

image_pdfimage_print