Видовдан – у част борцима за слободу Србије

Полагањем венаца на споменике свим борцима палим у ратовима за ослобођење и уједињење Србије, у градском парку у Великом Градишту данас је свечано обележен велики српски празник Видовдан.

Уз опело које су служили свештеници Цркве Арханђела Гаврила, почаст страдалима за слободу Србије одали су делегација општине Велико Градиште, на челу са председником општине Драганом Милићем и председником Скупштине Владимиром Штрпцем, представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године, Општинског одбора Српског покрета обнове и потомак страдалог ратника Милутин Перић, у присуству бројних грађана.

“Дан због кога смо се данас овде окупили је велики дан у нашем народу и, ако погледамо симболику Видовдана и све оно што смо као народ проживљавали кроз историју на данашњи дан, некако нам се вечито намеће дилема да ли је ово дан пораза или победе и шта заправо ми на данашњи дан обележавамо. Ако се сетимо 1389. и избора српског народа тада, избора царства небеског у односу на царство земаљско, дакле, ја немам дилему да је данас дан победе заправо и дан када славимо сву ону величину коју срспки народ има у себи.“, рекао је Штрбац.

“Ако гледамо, ми млађи људи који се овде налазимо, задњих 30 година вечито нам се наметала нека кривица.“, подсетио је. “Међутим, то је један нонсенс јер не постоји народ који може да има оваква места, а уједно да буде крив за било шта. Када говоримо о овим борцима који су дали живот за нас, за наш народ, за нашу државу, не можемо да не поменемо сва ова савремена страдања која је српски народ имао од 90-их година надаље, борце који су се од Коридора живота, преко Паштрика и Кошара борили за нас и да објективно кажемо да наш народ би доживео неупоредиво веће страдање да таквих људи није било, а можда нас и не би било.“, напоменуо је председник Скупштине, поздравивши присутне речима косовског завета “Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека“.

Овом приликом, венци су положени и на споменик борцима и жртвама Другог светског рата као на месту званом Превод где је, током овог рата, стрељана група мештана Великог Градишта.

image_pdfimage_print