Још једна генерација најбољих ученика награђена за успех

Председник општине Велико Градиште Драган Милић данас је, у присуству представника локалне самоуправе и директора школа, доделио награде најуспешнијим ученицима и њиховим наставницима у протеклој школској години.

Општина Велико Градиште већ дуги низ година одаје признање најбољима и награђује рад, труд и успех који су током школовања остварили. Као и претходну, и ову годину обележила је пандемија вируса корона и ђаци су се за успех борили у новонасталим, тежим околностима, не посустајући ни тада. То се, по њиховим изузетним резултатима, и видело.

Ове године, међу најбољима су тридесет петоро добитника дипломе “Вук Караџић“, од којих четворо ђака генерације. Резултати су стигли и са републичких такмичења – за 1. место у одбојци, џудоу и соло певању, за 2. са Књижевне олимпијаде, из џудоа и каратеа и за 3. из Српског језика и џудоа. За њихов успех награђени су наставници, односно тренер, а награду су примила и два најбоља студента из ове општине.

Председник Драган Милић честитао је добитницима награда на оствареном успеху у име читаве опшптине: “Мени је срце пуно када вас видим како сте лепи, здрави, прави и када знам који сте успех постигли. То је огроман рад. Иза тога стојите, пре свега, ви, ваши наставници и директори, ваши родитељи. Наравно, једним дело и општина у којој живите. Ми ћемо и даље да наставимо, јер смо проценили да је то једна од најбољих инвестиција. Мислим и на спорт и да је то улагање у здрав живот, у будућност. Имамо много неасфалтираних улица, имамо триста ствари да завршимо, али мислим да улагање у децу, у образовање деце, је најбоље улагање које ће кад-тад да се врати, вишеструко.“

Он је истакао и да просветни радници и директори добро раде свој посао, а да се општина труди да кроз обезбеђење услова у школама – кроз кабинете, ваннаставне активности, сале за фискултуру, каква је и нова у дечјем вртићу, ученици имају што квалитетнију наставу.

“Заиста је задовољство када видимо резултате које постижете на пријемним истипима, и за средњу школу, а посебно за оне најтеже факултете“, рекао је, и да му је жеља да ђаке подстакне да се још више потруде да освајају висока места на републичким такмичењима као бројни њихови претходници.

Уз честитке, награђенима се обратила и руководилац Одељења за друштвене делатности и заједничке послове, Сузана Ђорђевић, задужена за област основног и средњег образовања: “Челни људи ове општине схватили су да улагање у образовање није трошак већ добра инвестиција и зато  сваке године у буџету планирају средства за образовање. Један део тих средстава намењен је  за награђивање ученика генерације,  носиоца вукове дипломе, ученика који суна републичком такмичењу освојили једно од прва три места, и два студента са просечном оценом већом од 9 у току студирања. Поред тога из буџета сефинансирају  уџбеници за треће и свако наредно дете, пакет за ђаке прваке,  боравак у вртићу за  треће дете и децу из материјално угрожених породица,  трошкови превоза за ученике основних и средњих школа , једна повратна карта сваког месеца за студенте до места студирања, стипендије за дефицитарна занимања. Осим тога значајан део средстава се издваја за одржавање и опремање школа како би се обезбедили бољи услови за рад и учење.“.

“Велика је част што сам изабрана да данас, овде, пред вама говорим. Пре свега, желела бих да се у име свих награђених ученика захвалим општини Велико Градиште на овим наградама које нам данас додељује. Много значи када знамо да неко види и препознаје наш труд и да награђује наше успехе.“, речи су Емилије Ђокић, ђаке генерације Средње школе “Милоје Васић“. Она је напоменула и да је почаствована што је похађала средњу школу у Великом Градишту, како због најуспешнијих ученика тако и због подршке своје разредне и свих професора. “Још само једно питање остаје за крај: На који начин се можемо одужити свим овим људима и овом граду на свему што су до сада за нас учинили? Ја мислим да за то постоји само један начин, а то је да наставимо да се трудимо и да будемо понос вог града, да будемо још бољи људи и да покушамо да станемо раме уз раме са свим оним великим људима који су до сада и који и даље чине срж историје овог града.“, поручила је Емилија.

Свечаност је увеличало сјајно извођење ученица Школе за основно и средње музичко образовање “Стеван Мокрањац“ из Пожаревца  –  Одељења у Великом Градишту уз клавирску пратњу Немање Васића. Фалкоњериjеву композицију “Окјети амати“ извела је Ања Рајковић док је песму “Тихо ноћи“, у аранжману Илије Рајковића, отпевала првонаграђена ученица Музичке школе Миа Марковић.

Општина је данас наградила ђаке генерације ваучерима за куповину техничке робе у износу од 35.000 динара, а њихов успех истакнут је и на градском билборду. Ваучерима за куповину техничке робе награђени су и ученици који су освојили једно од прва три места на републичким такмичењима и то за прво место у висини од 35.000 динара, за друго 27.000 динара и за треће место 20.000 динара. Ђаци са освојеним местима на републичким такмичењима у спорту награђени су комплетом спортскe опремe у вредности од 23.000 за прво место, 20.000 за друго и 15.000 динара за треће место. Свима њима су обезбеђене и сезонске карте за “Силвер лејк“ аква-парк.

Наставници чији су ученици постигли успех награђени су са по десет, осам и пет хиљада динара, а наставници физичког васпитања, однсоно тренер, пригодном спортском опремом од по 23.000 динара будући да неки од њих имају и више успешних ђака. За успех одбојкашке екипе Средња школа “Милоје Васић“ добила је професионалне одбојкашке лопте.

Носиоци дипломе “Вук Караџић“ награђени су са по 3.000 динара, а ту су и пригодне књиге са посветом за све ученике и наставнике. Такође, награђена су и два најбоља студента из ове општине новчаним износима од по 30 и 20 хиљада динара.

НАГРАЂЕНИ

 

image_pdfimage_print