“Изградња капацитета стручних центара за добро управљање на локалном нивоу” уз програм Swiss PRO

Председник општине Драган Милић одржао је данас састанак повoдом даље сарадње са представницима програма Swiss PRO са којом је ова општина 2019. године започела реализацију другог циклуса програма свеобухватне обуке “Изградња капацитета стручних центара за добро управљање на локалном нивоу”.

Поред Swiss PRO представника Драгана Младеновца и Бојане Петровић, састанку су присуствовале начелница Општинске управе Сања Стојадиновић и руководилац Одељења за локални економски развој Јасмина Штрбац која је, уједно, и контакт особа за сарадњу са програмом испред општине Велико Градиште.

Програм обуке израђен је према швајцарском моделу који укључује пет принципа доброг управљања: одговорност, ефикасност и ефективност, транспарентност, учешће грађана, и недискриминацију и једнакост, а има за циљ успостављање трајних ресурса кроз институционализацију стручних тимова за примену принципа доброг управљања на локалном нивоу.

Након положеног завршног теста представника општине, програм Swiss PRO, у циљу развоја тренерских вештина, планира да одржи тренинг за тренере што је предуслов за акредитацију за тренере код Националне академије за јавну управу.

Како напомињу из ове организације, локална самоуправа ће кроз овај програм добити стручни ресурс на тему примене доброг управљања у пракси и акредитованог тренера, који може стечено знање даље да преноси својим колегама у општини, али и колегама из других локалних самоуправа.

image_pdfimage_print