Еколошка акција на Горици: Брдо пошумљено црним бором

Једна лепа еколошка акција спроведена је ове недеље, 23. маја, на популарном брду Горица, у близини Сребрног језера, где је организовано пошумљавање терена садницама црног бора.

У акцији коју су организовали град Пожаревац, општина Велико Градиште и Планинарско друштво “Вукан“ из Пожаревца учесвовало је 150 ученика завршних разреда основних школа из Пожаревца, педесетак  планинара и десетак планинарских водича, а садни материјал донирала су ловачка удружења.

“Ја лично сваки свој слободан теренутак проводим у шуми јер сам ловац и знам колико то значи и стално пропагирам да су планинарска и ловачка удружења најстарија и најбројнија еколошка скупина која годинама уназад, деценијама па чак и вековима ради на очувању тог биодиверзитета и наших шума. Да није њих, не би оне биле тако лепе и зелене и биле прилика и место где можемо да се окупимо.“, рекао је заменик председника општине Велико Градиште Слађан Марковић, похваливши још једном учеснике акције којима се, уједно, пружила да упознају свој крај – околину Пожаревца, Великог Градишта и Голупца.

Како је рекао, на овај начин деца ће проводити што више времена у природи, а дрвеће које су сада засадили за 20 до 30 година ће постати шума.

Општина Велико Градиште сваке године имплементира неколико пројеката из области жаштите животне средине, а следећим ће, уз подршку Министарства екологије, на јесет такође бити посађено преко 2.000 садница црног бора на Горици. У плану је да се на истом месту посади и 200 до 400 врста воћкарица па би ученици, поред богатог културног наслеђа Келта, Римљана и Турака, могла да упознају и аутохтоне воћкарице.

Акцију пошумљавања предводио је Новица Митић, планинарски водич из Пожаревца који је са својим члановима, на прелепом видиковцу са погледом на ДТД канал, ученицима одржао и предавање из “основа планинарства“ – области оријентација.

Овај предео са незаборавним погледом, због специфичних ветрова има и идеалне услове за параглајдинг док, у подножју брда, Дунав пружа сјајне могућности за спортове на води као што су кајтсурфинг и једрење па је већ постао део туристичке понуде ове општине.

Подршку акцији приужили су и Арива, обезбедивши бесплатан превоз, као и Рамска тврђава коју су учесници овом приликом бесплатно посетили. Ово је, уједно била и најбројнија појединачна група која је обишла ово, недавно рестаурирано, средњовековно утврђење на Дунаву, смештено уз остатке римског утврђења Ледерата. Овде из Банатске Паланке до Рама саобраћа дунавска скела, а истим правцем, према Голубачком граду пролази и европска бициклистичка стаза EuroVelo 6 што бициклисте чини и најбројнијом популацијом туриста.