У Великом Градишту обележен Светски дан Рома

Роми у Великом Градишту обележили су данас Светски дан Рома и, уједно, 50 година од одржавања Првог светског конгреса у Лондону.

Удружење “Ром“, које данас слави и 10-годишњицу свог рада, приредило је за ову прилику пригодну изложбу фотографија познатих и славних Рома Великог Градишта, Србије и света.

Отварању су, поред представника Удружења, Душана Станковића и др Зоран Сремчевића, присуствовали и представници локалне самоуправе, председник Скупштине општине Владимир Штрбац и заменик председника општине Слађан Марковић.

“Поздрављам све Роме широм света“, порука је Станковића са овог скупа.

Подсетивши на почетке обележавања овог дана, обратио се др Сремчевић: “Први конгрес, пре 50 година, одржан је у Честерфилду, поред Лондона. Значајан конгрес је био трећи, у Гетингену, када се говорило о жртвама холокауста, пошто видимо да неки покушавају да ревидирају историју, негирајући холокауст. Значајан конгрес је био 2000. године у Пољској, у Варшави, кад је установљена нација, нетериторијална нација Рома, и том приликом је било много учесника из, неких, 120 земаља света. У Србији, по номенклатури, постоји 150.000 Рома, а према незваничним подацима их је 450.000.“.

Сремчевић је истакао и да је у последње две декаде у Србији учињено доста на побољшању положаја Рома у економском и образовном сектору, уз очекивања да ће се у наредном периоду инклузија и афирмација одвијати још успешније.

Заменик председника општине, честитао је празник у име читаве локалне самоуправе на челу с председником Драганом Милићем, као и поводом 10-годишњице рада Удружења “Ром“ које, како је рекао, доприноси да та заједница буде то што јесте. Такође, додао је и да општина, управо због јаког социјалног програма и свега што чини, не одвајајући припаднике других националних мањина, може да се похвали да у својој средини има такве људе.

“Наставићемо да помажемо, и кроз Декаду Рома и кроз аплицирања, где год је то могуће, да живот учинимо квалитетнијим и бољим свима, не само ромској популацији.“, истакао је Марковић.

На паноима су приказане личности које су обележиле свет филма, културе, уметности и спорта из читавог света па и Србије, али и успешни Роми ове локалне заједнице који су, како је данас речено, успели да се афирмишу, интегришу и да успешно учествују у креирању свакодневног живота заједнице.

image_pdfimage_print