У акцији “Посади свој хлад“ Градиштанци саде бесплатне саднице белог јасена

Грађани општине Велико Градиште преузели су данас бесплатне саднице белог јасена које су подељене у оквиру еколошке акције под називом “Посади свој хлад“.

Јавна додела садница спроведена је истовремено у читавој Србији,  у подне, а Градиштанци су се окупили у лепо уређеном градском парку на обали Дунава. Грађанима је уз саднице подељено и упутство за садњу, а део јасенових садница красиће дворишта основних школа у Средњеву и Раму.

Општина Велико Градиште се определила за заштиту животне средине и одрживи развој па је ова акција послужила као увод у локалну – љубитељима зеленила сваке године биће обезбеђене бесплатне саднице дрвећа, украсног шибља и ружа, а подршку ће им пружити општинска служба.

Саднице из данашње акције “Посади свој хлад“ обезбеђене су уз помоћ друштвено одговорних компанија и НВО “Зелени развојни центар“ који желе да озелене места где живимо и којима је битно здравље грађана јер је свако дрво јединствени зелени респиратор. План организатора је да у наредним годинама подели још 300.000 садница.

Пројекат  “Посади свој хлад“ усаглашен је са циљевима дефинисаним у претприступном Поглављу 27, као и у складу са циљевима светске акције „Trillion Trees” Светског економског форума (WEF) у Давосу, у којој је ова организација партнер за одржива еколошка решења у Републици Србији. Овај пројекат је такође усаглашен са европским Зеленим планом (European New Deal) у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних и нституција.