Подела бесплатних садница грађанима у акцији “Посади свој хлад“

Захваљујући иницијативи која је покренута на друштвеним мрежама и одазивом великог броја мештана и општина Велико Градиште придружила се акцији доделе бесплатних садница под називом “Посади свој хлад“.

Јавна подела садница спроводи се истовремено у читавој Србији, у петак 9. априла, у 12,00 сати, а у општини Велико Градиште грађани ће саднице моћи да преузму на улазу у градски парк. У овој акцији биће подељено 100 двогодишњих садница белог јасена уз упутство за садњу, док ће део бити подељен у јесењој акцији.

Садницу је пожељно посадити у приватном дворишту, ако за то има места, или на јавној површини, уз консултацију са општинском службом.

Број садница је ограничен, а једна особа може да добије највише једну садницу. Свака садница садржи лого спонзора као и QR код преко којег грађани могу да је региструју и прате упутства за њен даљи развој. Друга страна везице је остављена за име активисте  и датум садње.

Саднице су обезбеђене уз помоћ друштвено одговорних компанија које желе да озелене места где живимо и којима је битно здравље грађана и НВО Зелени развојни центар.

Ово није само еколошка акција, усмерена ка борби против климатских промена већ и акција која има здравствену функцију јер је свако дрво јединствени зелени респиратор. Зато посадите свој хлад и обезбедите чист ваздух вама и вашој породици!

Након поделе 60.000 садница за Србију у јесењој и пролећној акцији, план организатора је да у наредним годинама подели 300.000 садница грађанима и на тај начин створи здравија места за живот свих нас. Како кажу, “Ми не садимо дрвеће у шумама него у градовима зато што тамо и живимо.“.

Пројекат  “Посади свој хлад“ је усаглашен са циљевима дефинисаним у претприступном Поглављу 27, као и у складу са циљевима светске акције „Trillion Trees” Светског економског форума (WEF) у Давосу, у којој је ова организација партнер за одржива еколошка решења у Републици Србији. Овај пројекат је такође усаглашен са европским Зеленим планом (European New Deal) у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних и нституција.

 

image_pdfimage_print