Рамско путовање у средњи век

Да ли сте се икада запитали како би било вратити се у средњи век, како су људи били обучени, како су ловили, шта су јели и какав је био њихов стил живота? Пут кроз време догодио се ове суботе на Рамској тврђави. Живописна тврђава, на један дан, оживела је дух прохујалих времена -витезови, Робин Худ, прелепе девојке у средњовековним хаљинама, птице обучене за лов, вино и најквалитетнија властелинска трпеза накратко су нас вратиле у мистична и бајковита времена.

Јутро је почело бурно, чланови Друштва соколара Србије ловили су са својим нераздвојним пријатељима, небеским ловцима. Разноврсност птица грабљивица Србије, њихов значај у природи и статус у животној заједници дошли су до правог изражаја у шумама оближње Горице. Лову су присуствовала два ловачка удружења – “Голуб” Велико Градиште и “Фазан” Средњево. Ловачка секција из Рама припремила је ручак од дивљачи за све учеснике манифестације, а на трпези су се нашли гулаш и месо дивљачи спремљени под сачем.

Тачно у подне на тврђаву су ушетали витезови у препознатљивим оклопима и мачевима од кованог гвожђа. Посетиоци су имали прилику да сазнају неке занимљивости о томе ко су били и како су изгледали српски витезови. Чланови Удружења за очување старих заната и вештина „Бели орлови“ објашњавали су туристима како су ковани средњовековни мачеви и зашто је комплетан оклоп средњовековног витеза вредео као педесетак најбољих грла говеда. За витезовима, у тврђаву су ушетали соколари са својим племенитим птицама који су се придружили породици Николић, одгајивачима изложбених птица грабљивица. Овој занимљивој поворци највише су се обрадовали најмлађи, али и они старији, опчињени магијом средњег века, прохујалим временима и различитим цивилизацијама које су се смењивале на овим просторима.

Испред тврђаве, најбоље винарије Србије представиле су своја вина, а посетиоци су радо дегустирали и давали оцену врсним познаваоцима најбољих сорти грожђа. Продајна изложба привукла је и домаће винаре, али и  све љубитеље “божјег напитка” који су, као туристи, дошли у обилазак тврђаве.

Доживљај је употпунила и средњовековна музика па је Рамска тврђава, као домаћин, својим оригиналним амбијентом и сликовитом архитектуром повезала модерног човека данашњице и чуваре традиције, старих вештина и заната.

Извор: Туристичка организација Велико Градиште
Фото: Туристичка организација Велико Градиште

image_pdfimage_print