Додељене картице “Цена минус за 3+“ за родитеље у Великом Градишту

Председник општине Велико Градиште Драган Милић и председник Удружења “Покрет за децу три плус“ из Чачка, Владица Гавриловић, уручили су данас картице “Цена минус за 3+“ за родитеље са троје и више деце помоћу којих ове породице остварују попуст при куповини робе и услуга.

“Задовољство ми је што смо се окупили поводом теме како да помогнемо и повећамо број новорођене деце, да превазиђемо проблем са белом кугом. Морам да истакнем да немају добре идеје само локалне самоуправе и Влада Републике Србије већ и приватни сектор. За картице су се до сада пријавиле 83 породице које имају троје или више деце од којих је бар једно дете малолетно.“, рекао је председник општине.

Картице важе на територији читаве Србије, а у оштини Велико Градиште акцији су се прикључили предузетници, јавна предузећа и установе: ЈКП “Дунав Велико Градиште“, Спортски центар Велико Градиште, Културни центар “Властимир Павловић Царевац“, Народна библиотека “Вук Караџић“, Женски одбојкашки клуб „ВГСК“, Силвер Лејк Инвестмент, Вила “Динчић“, Ресторан “Код Брке“, Касина Код Ајдука, Викинг Трејд, “Кнез“ ауто сервис, Дунав тим Стојановић, Компанија Стокић и Вила Сунце.

“То су људи који су показали да имају слуха, а очекујемо још њих који су нам се јавили. Ова помоћ значи родитељима сада пред зиму, за снабдевање гардеробом, значи за њихов кућни буџет…“, додао је Милић и напоменуо да општина за треће и свако наредно дете у породици већ обезбеђује накнаду трошкова боравка у предшколској установи, бесплатну ужину у основној школи и предшколској установи, бесплатне школске књиге, бесплатан превоз средњошколаца, а студентима једну повратну карту месечно до места студирања.

“Поред мера за треће дете, предузели смо и помоћ за новорођену децу којима поклањамо аутоседишта, родитељима је обезбеђено паркинг место и добијају новчану помоћ. Од нове године планирамо да дајемо ваучере од 10.000 динара јер то даје резултате. Наш вртић је пун деце, сваке године имамо више од претходне. Ако су ове мере допринеле да се роди само једно дете више, ми сматрамо да смо успели. Позивамо све општине да се укључе са циљем да имамо што више деце.“, порука је Драгана Милића са овог пријема.

Удружење “Покрет за децу три плус“ из Чачка, формирано је пре три године, како је рекао председник Гавриловић “у циљу да Србија васкрсне, јер сад већ имамо 38.000 више умрлих него рођених“. “Нећемо дозволити црни сценарио који су предвидели Тарабићи. Највећи непријатељ нам је бела куга. Ако је четири милиона Срба током наше историје дало животе да живимо у слободи, ми имамо обавезу да ову земљу оставимо онима који долазе после нас, нашим потомцима. У тој борби, на првој линији одбране су породице са више деце. Треба да нас је и шест пута више да бисмо имали гаранције да ћемо бити у својој земљи, иначе ћемо је за 50 година изгубити. Узалуд је улагање у школе, спортске објекте, инфраструктуру… ако нема ко да их користи.“, апел је председника овог Удружења са хуманом мисијом, уз похвале председнику општине и потврдом његових речи да је и макар једно дете више – успех.

Он је потврдио да је од подстицајних мера Републике већ дошло до промене и повећања броја рођене деце, али и подсетио да да би дошло до трећег треба обезбедити да се роди прво и друго дете. Како је Гавриловић рекао, сам назив “поносна картица“ има за циљ да искаже поштовање родитељима са троје деце и да подстакне друге родитеље да рађају. У том смислу, са великим ентузијазмом је пренета намера председника Републике о оснивању министарства за бригу о породици, деци и демографији.

Картица “Цена минус за 3+“ данас је, због поштовања епидемиолошких мера безбедности, симболично уручена једној од мајки, Марини Ранић. “Ова картица ће сигурно много да нам допринесе и олакша мада и сад користимо погодности које нам општина пружа. Нама већ и сама пажња, да неко брине о нама, много значи.“, поручила је Марина.

Поред картице, родитељи добијају и каталог са даваоцима попуста из читаве земље што ће им омогућити да остваре најповољнију куповину и растерете кућне буџете. У њему су представљене мере које општина Велико Градиште предузима, али и мере за које се ово удружење бори. Са пријема су упућене искрене речи захвалности свима који су учествовали у акцији и позив осталима, као и родитељима да се пријаве чим им се треће дете роди.

Уручењу су присуствовали и потпредседница Удружења, Далиборка Несторовић, заменик предсеника општине, Слађан Марковић, начелница Општинске управе, Сања Стојадиновић, и руководилац Одељења за друштвене делатности и заједничке послове, Сузана Ђорђевић – и сама мајка троје деце, а овим догађајем општина уједно обележава и октобарску Дечју недељу.

image_pdfimage_print