Влада и Кризни штаб донели нове мере за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19

Новом уредбом Владе о мерама спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19, између осталог, наводи се да су, за време боравка на јавним местима у затвореном простору, грађани дужни да обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање један и по метар између два лица која не бораве у истом домаћинству, односно на свака 4 m2 може бити присутно једно лице.

Такође, ношење заштитних маски је обавезно на јавним местима на отвореном простору, уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање један и по метар (испред продавница, апотека, на аутобуским и другим стајалиштима и сл.).

Радно време угоститељских објеката ограничава се тако да објекти који немају башту и ноћни клубови неће радити од 21.00 час до 06.00 часова наредног дана, док објекти који имају башту неће пружати угоститељске услуге у затвореном делу објекта од 21.00 час, а у отвореном делу објекта (башти) од 01.00 часа до 06.00 часова наредног дана.

Радно време продавница, трговинских центара и других малопродајних трговинских објеката ограничава се тако да ти објекти неће радити од 23.00 часа до 06.00 часова наредног дана.

Истовремено, Кризни штаб је донео одлуку којом је дозвољени број особа на јавним окупљањима у отвореном и затвореном простору повећан са 10 на 30 особа.

 

image_pdfimage_print