Премијером изложбе „Свилен конац – Царевчево златно гудало“, у сусрет 26. Музичком фестивалу „Царевчеви дани“

У пријатном амбијенту галерије Градске општине Врачар, Општина Велико Градиште и Културни центар “Властимир Павловић Царевац“ из Великог Градишта, у сарадњи са овом београдском општином, 22. септембра, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ и традиционалног програма „Царевац на Врачару“, премијерно су представили изложбу „Свилен конац – Царевчево златно гудало“, аутора мр Мирјане Дробац и проф. Николе Рацкова.

Пре званичне церемоније отварања, за посетиоце је био уприличен свечани програм под називом „Сећање на Цара“ у коме су, уз иструментални квартет на челу са Илијом Павловићем, наступили баритон Оливер Њего и естрадна уметница Ана Бекута. Присутне су поздравили, у име домаћина, члан Градског већа задужен за културу Мирјана Митровић, и гошћа Сања Стојадиновић, начелник Општинске управе Велико Градиште.

О животу и делу Властимира Павловића говорили су уметнички директор Фестивала “Царевчеви дани“ мр Мирјана Дробац и Царевчев сарадник, композитор и текстописац Радослав Грајић. Уз  звуке виолине, глумац и сарадник фестивала Валентино Ољача, прочитао је стихове првонаграђене песме са поетског конкурса  о Царевцу.

Након надахнутог  уметничког програма, председник Уметничког савета проф. Никола Рацков званично је отворио изложбу „Свилен конац – Царевчево златно гудало“ која кроз седам покретних паноа представља стваралаштво родоначелника наше народне музике Властимира Павловића Царевца.

Изложба ће у Београду бити отворена до 4. октобра, а након тога,  7. октобра, представљена у Великом Градишту, у оквиру програма 26. Музичког фестивала „Царевчеви Дани“ којим ће се обележити 125 година од рођења великог Цара.

ЈУ Културни центар “Властимир Павловић Царевац“

image_pdfimage_print