Председник Србије Александар Вучић посетио Рамску тврђаву

Рамску тврђаву, смештену на самој обали Дунава, у општини Велико Градиште, посетио је јуче председник Србије, Александар Вучић, у пратњи домаћина, председника општине, Драгана Милића.

“Посетите Рамску тврђаву – Србија је најлепша земља на свету“, написао је на свом Инстаграм профилу председник упутивши позив грађанима Србије да посете ову знаменитост, а туристи који су се затекли у обиласку искористили су прилику да се са њим сликају.

Истога дана, председник Вучић посетио је и уређену Голубачку тврђаву, удаљену свега 40 km низводно од Рамског утврђења и том приликом поручио да су највеће богатство Србије управо људи које је срео у обиласку.

Рестаурирану Рамску тврђаву свечано је, у марту ове године, уз српске и турске званичнике, отворила премијерка Владе Републике Србије, Ана Брнабић.

Тврђава Рам, средњевековни бисер српског туризма, налази се у истоименом селу, на само 100 km од Београда. Подигнута је по налогу Бајазита Другог, 1483. године, као важно упориште турске одбрамбене линије према Угарској. Два километара ниже од града налази се римско археолошко налазиште Ледерата које открива трагове боравка Келта, Авара, Словена… Истраживања на овом локалитету још увек трају будући да је настањен још од праисторије. Из Рама је кренула прва српска депутација са протом Матејом Ненадовићем, а на истом месту се Карађорђе из изгнанства вратио у Србију. У Раму је, као цариник, службовао и Вук Стефановић Караџић.

 

 

image_pdfimage_print