Обележен Видовдан: Почаст страдалима за слободу Србије

У Великом Градишту јуче је, полагањем венаца на споменике борцима палим у ратовима за ослобођење Србије, обележен српски празник Видовдан.

Уз опело, почаст страдалима за слободу Србије полагањем венаца одали су председник општине, Драган Милић, представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године, Друштва потомака ратника 1912-1920. године, ОО Српског покрета обнове и грађани општине.

“Видовдан је државни празник и важан датум у колективној свести нашег народа, један од темеља српског колективног идентитета. На Видовдан 1919. године потписан је Версајски уговор и окончан Први светски рат, на овај дан 1921. године краљ Александар донео је Видовдански устав и прогласио Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца… На овом споменику, на његовим плочама, уклесано је око 120 од око 1.560 из наше општине, на олтару отаџбине изгинулих ратника, у периоду од 1912. до 1920. године“, подсетио је Жарко Живановић.

На овај дан нису заборављени ни борци и жртве Другог светског рата. “Молим вас, причајте својој деци и унуцима о нашем народу који је увек водио ослободилачке ратове, никада се није борио на другој страни.“, поручила је окупљенима Јасна Савић, апелујући да не заборавимо на све који су стварали нашу земљу.

Овом приликом, венац је положен и на споменик мештанима Великог Градишта стрељаним током Другог светског рата, на месту званом Превод.

image_pdfimage_print