Набављени дефибрилатори за Дом здравља и две спортске хале

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић, уручио је данас четири дефибрилатора срца директорима Дома здравља, двеју школа и Спортског центра које ће ове установе користити као средство прве помоћи код срчаног удара и сличних поремећаја.

“Ми смо као општина, набавили, заједно са Домом здравља, три дефибрилатора, уређаја за реанимацију, и један смо добили у виду донације. Велико Градиште је град спорта, улажемо доста и много људи се бави спортом. Имамо две хале, у Средњој школи и Спортском центру, које користи око 1000 људи дневно. Циљ нам је да имамо овакве апарате у халама, а према информацијама које имам, ово су апарати који могу да спасу живот људима.“, рекао је председник општине, прецизирајући да ће се један апарат налазити у Спортској хали коју користи и основнка школа, два у Дому здравља док ће четврти током школске године у случају потребе, користити Средња школа, а током лета налазиће се у новој спортској хали на Сребрном језеру.

Он је додао и да се наставља сарадња са здравством, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, као и да очекује да за шест месеци општина добије најлепши дом здравља у Србији за чије генерално уређење је уложено око милион евра са ПДВ-ом.

У име Дома здравља, на урученој опреми захвалила је директорка, др Љиљана Стевановић, напоменувши да се апарати користе према упутству док не стигне хитна служба, а за шта није неопходно медицинско знање. Такође, опрема ће бити веома корисна на Сребрном језеру где лети дежура лекар, али је потребно време да стигне и хитна служба.

“Очекујемо нове апарате, то су за сада ултразвучни апарат и колпоскоп, од министарке Славице Ђукић Дејановић, у циљу пораста наталитета у земљи.“, рекла је директорка Дома здравља.

И начелник Опште медицине Дома здравља, др Недељко Васић, потврдио је спремност особља да да све од себе приликом интервенција и позвао грађане да се одазову превентивном прегледу дебелог црева за које ће ових дана добити позив.

Како је потврдио директор Спортског центра, Саша Бранковић, поред досадашњих многобројних донација општине, и ова ће бити од користи будући да су спортски објекти преоптерећени великим бројем корисника па ће, поред постојеће опреме, дефибрилатор представљати нови корак ка превентиви.

Уручењу апарата присуствовали су директорка Средње школе “Милоје Васић“, Весна Новковић, и директор Основне школе “Иво Лола Рибар“, Драган Мандић.

Овом приликом извршена је и кратка презентација додељених апарата за дефибрилацију срца типа АЕД (аутоматски екстерни дефибрилатор) који помоћу тзв. електрошока нормализује рад срца.

defibrilator predsednik Milic urucenje defibrilatora

image_pdfimage_print