1

5. март – Светски дан енергетске ефикасности 2020. године

Поводом 5. марта, Светског дана енергетске ефикасности, ученици петог и шестог разреда Основне школе “Вук Караџић“ из Мајиловца, заједно са наставником Технике и технологије, Бранком Дејановићем, организовали су квиз, чији је циљ усвајање нових знања из области енергетске ефикасности. Ова активност је организована у недељи када се обележава Светски дан енергетске ефикасности.

Најпре су ученици 6. разреда одиграли квиз-игрицу у присуству неколико ученика 5. разреда и објаснили им правила игре. Обучени ученици 5. разреда, вратили су се у своје одељење, и показали су и објаснили својим вршњацима, како се игра квиз-игрица, а затим су је заједно одиграли.

За ученике седмог разреда организована је радионица коју је водила стручни сарадник школе, Милијана Стојадиновић. Уочава се велико интересовање ученика да кроз игру примају и усвајају нова знања и вештине. Мотивише нас као школу да и даље организујемо часове у којима ће се користити различита наставна средства и примењивати вршњачко учење.

Светски дан енергетске ефикасности се обележава сваког 5. марта почев од 1998. године када је у Аустрији био уприличен први међународни састанак с фокусом на ову тему. Његова сврха је да подигне свест људи о неопходности смањења потрошње енергије кроз разумно и одрживо коришћење енергетских ресурса.

А.И.