Велико Градиште све успешније на Међународном сајму туризма

Туристичка организација општине Велико Градиште представила је све богатију туристичку понуду на 42. Међународном сајму туризма у Београду, одржаном од 20. до 23. фебруара. Посетиоци сајма имали су прилику да се, на штанду ове општине, упознају са њеним како природним тако и културним потенцијалима.

Импресивни кадрови из ваздуха послали су јасну поруку да је Велико Градиште модерна туристичка дестинација где свако може да нађе своје место, било да је у питању одмор, добра забава, спорт, уживање у природи или посета културно-историјским споменицима. Акценат је ове године стављен на Рамску тврђаву, обновљену средствима Турске агенција за развој и Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

На штанду Туристичке организације, у петак 21. фебруара, одржана је мултимедијална презентација туристичке понуде општине Велико Градиште на којој су се бројним посетиоцима обратили заменик председника општине, Слађан Марковић, и директорка Туристичке организације, Дајана Стојановић.

Овом приликом истакнут је значај географског положаја саме општине, природна богатства и велико интересовање инвеститора за улагање у туризам. Директорка Туристичке организације дала је кратак осврт на туристичку понуду Великог Градишта и, уједно, истакла да је од почетка године до првог дана сајма издато преко 1.000 резервација за кориснике ваучера Владе Републике Србије, што значи да је већ у јануару резервисано преко 5.000 ноћења на Сребрном језеру.

Заменик председника општине Велико Градиште започео је обраћање причом о успесима младих спортиста са територије општине, ТЕО4 кошаркашком кампу и новој спортској хали која је завршена и чије се отварање очекује. Он је поменуо и инфраструктурне пројекте од којих је најзначајнији пројекат изградње туристичког аеродрома и пројекат заштите Сребрног језера. Такође, најављена је и изградња шетно-бициклистичке стазе дуж Дунава, кроз читаву општину.

„И најдужи марш почиње првим кораком, а наш марш почео је 2013. године када је Турска агенција за развој – ТИКА, у сарадњи са општином Велико Градиште, осветлила руинирану средњовековну тврђаву у Раму. Овај марш завршава се 2. марта када ће председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић, отворити потпуно реконструисану Рамску тврђаву“, рекао је Марковић, презентујући средњовековну Рамску тврђаву и њено окружење.

Највећа концентрација културног наслеђа на малом простору налази се управо у Раму, где се налази Келтско светилиште „Опидијум“, у центру руже ветрова где су живели у складу са природом, затим римски војни логор Ледерата из кога је Трајан кренуо у освајање тадашње Дакије и средњовековна тврђава коју је изградио Бајазит II. Презентација је завршена уз позив посетиоцима да дођу у Рам где могу да попију кафу на истој тераси где је седео Вук Караџић, који је овде радио као цариник, и доживе најлепше заласке сунца који су препознали и уредници часописа Национална географија који су дали сугестију да би такве сутоне требало брендирати.

Презентацији су присуствовали представници Туристичке организације Србије, ТИД регате, “Уранак“ фестивала као и представници туристичких организација Доњег Подунавља, Беле Цркве, Пожаревца, Жагубице и Националног парка “Ђердап“.

Највеће интересовање, током трајања сајма, владало је за класичне одморе, одморе уз ваучере, манифестације, спорт и рекреацију, бродове, стазе за бициклистичке и пешачке туре у сопственој режији, Народни музеј, Рамску тврђаву, Манастир Нимник и богату понуду врсних кулинара на Дунаву. Туре за које су се интересовале агенције укључују Виминацијум, Рамску тврђаву, Сребрно језеро, Голубачку тврђаву, Манастир Тумане и Лепенски вир.

Првог дана сајма, председник Србије, Александар Вучић, представио је на штанду Доњег Подунавља пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ које реализују општине са ове регије у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Немачком развојном агенцијом „ГИЗ“. Пројекат је вредан 16,6 милиона евра, а у основи пројекта је развој туризма у осам општина и градова, међу којима је и Велико Градиште.

Извор: ТОВГ
Фото: ТОВГ

image_pdfimage_print