У Великом Градишту уз подршку Владе Србије отворена два пута од регионалног значаја

У Великом Градишту данас су,  уз подршку Владе Србије, отворена два пута од значаја за Источну Србију – регионални пут Рам-Тополовник и локални пут Сребрно језеро-Затоње, укупне дужине 22 километра, у које је уложено два милиона евра.

Реконструисане саобраћајнице отворили су потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, и председник општине Велико Градиште, Драган Милић, у селу Затоњу, где се оба пута укрштају.

“Управо су ова два пута једна од жила куцавица наше општине које повезују Источну Србију са Банатом. Скела Рам повезује Банат и Источну Србију, ту је обновљена Рамска тврђава у коју је уложено 1,7 милиона евра од стране Турске државе, тако да је ово једна комплетна туристичка понуда за госте из Румуније, бициклисте из Немачке… Дуго сам у политици, никада нисмо имали овакву сарадњу са Владом Србије. Ово је пример добре праксе како се ради, како се држи обећање.“, рекао је председник Милић, изразивши очекивање да се сарадња са Министарством грађевинарства и реализација планираних програма настави и ове године и захваливши на досадашњем ангажовању комплетном Министарству, “Путевима Србије“ и извођачима радова.

“Подсећам да ово није једино што ми радимо у општини Велико Градиште и у Браничевском округу – не заборавите да смо ми практично почели да развијамо аеродром Велико Градиште, припајамо га ‘Аеродромима Србије’.“, најавила је потпредседница Владе,  Зорана Михајловић, додавши да ће у овај пројекат бити уложено око два милиона евра.

Она је рекла и да је у реконструкцију пруга у овом крају до сада уложено око шест милијарди динара те да ће се радити и брза саобраћајница Пожаревац – Велико Градиште. Како је напоменула, од велике важности за путну инфраструктуру је и водни саобраћај – сређена је лучка капетанија, а радиће се на изградњи путног пристаништа код Рамске тврђаве, поред оног у Голупцу, као и на изградњи канализације, без чега нема развоја нити туризма.

“Људи неће остати овде ако им не пружимо све што можемо у области инфраструктуре и то је, на крају, наш посао. Сви путеви су важни зато што нас спајају, зато што нам дају живот, зато што родитељима дају наду да ће њихова деца да остану овде, а деци дају наду да могу да имају услове да нормално живе.“, рекла је Михајловићева окупљеним мештанима подсетивши да је све што је обећано у јуну прошле године и испуњено и да ће и сада све што је речено бити урађено те да треба да знају да имају пуну подршку Министарства и Владе да би се овде живело квалитетније и боље.

Током посетe, потпредседница Владе је са председником општине обишла реконструисане деонице оба пута. Пут Рам-Тополовник  је регионални пут који повезује Источну Србију и Банат, дужине 14,7 километара, док локални пут Сребрно језеро-Затоње, у дужини од 8,8 километара, повезује туристичку дестинацију Сребрно језеро са Рамском тврђавом и Источном Србијом, а у склопу њега урађен је и крак према селу Острову.

Како је још рекао председник општине, Сребрно језеро последњих седам-осам година има интензивни развој туризма у шта је уложено и приватног капитала преко 200 милиона евра. Такође, он је најавио и уређење регионалног пута Триброде-Макце у овој години, а до краја наредне и шетно-бициклистичке стазе од Затоња до Рама где се, уједно, планира изградња туристичких садржаја. Овом приликом најављене су три капиталне ствари које ће бити реализоване у инфраструктури: изградња водоводне и канализационе мреже око читавог Сребрног језера са прећишчивачима отпадне воде, наставак радова на аеродрому и изградња брзе саобраћајнице од аутопута до Великог Градишта према Кладову.